Лидерът на ДОСТ заяви, че няма нито едно нарушение на пътя

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан обвини прокуратурата в злонамерени лъжи и каза, че ще си търси правата в съда. Той направи изявление пред медиите в Кърджали 13 дни след катастрофата с негово участие, при която загина 6-месечно бебе, съобщава БГНЕС. Той е с обвинение за причиняване на инцидента и парична гаранция от 10 000 лева. Местан определи изказването на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова за скандално и преднамерено, когато съобщи, че от 2013 г. до сега политикът има в сила 1 наказателно постановление, 1 акт и 13 фиша за превишена скорост.

Лидерът на ДОСТ заяви, че няма нито едно нарушение на пътя и за да го докаже ще иска КАТ да му предостави всички фишове и глоби от 2013 година насам. Според него нарушенията на пътя, за които прокуратурата съобщава, са направени от други хора, шофирали автомобилите на ДПС. "Ще заведа дело за квалифицирана клевета срещу прокуратурата", каза още Лютви Местан.

"Единственото нещо, което искам е честно и обективно разследване, което да установи истината за катастрофата и на тази основа да се определи отговорността", каза Лютви Местан.

Близките на мъртвото бебе от катастрофата с Местан искат следствен експеримент

Лидерът на ДОСТ каза, че дълбоко страда за смъртта на малкото момиченце, но категорично заяви, че няма да поеме върху себе си чужд грях и чужда вина.

Снимка: БГНЕС

Местан плати паричната си гаранция

„До днес избрах мълчанието като израз на съпреживяване на огромната мъка на родителите, роднините и близките на загиналото бебе. Аз или трябваше да мълча, или да кажа истини за отговорността на бащата, водач на автомобила, който удари колата, която управлявах. Но аз знам, че няма по-страшна истина от тази, която те прави виновен за смъртта на собственото ти дете. Затова мълчах. Лъжите обаче набраха такава скорост под специалния надзор на прокуратурата, че не мога да стана съучастник в добре планиран сценарий за изграждане на образа на злодея, убиец на дете, само защото това би обслужило някои политически интереси с оглед на статута ми на председател на партия ДОСТ”, заяви Лютви Местан.

Тази вечер партия ДОСТ открива предизборната си кампания в Кърджали. Заедно с това ще започне и подписка с искане за признаване от държавата на национално малцинство.

Ето и цялото становище на Местан:

"

 ПРАВО НА ОТГОВОР

     На 13-ия ден от трагичната катастрофа, при която загина 6-месечно бебе, реших да проговоря, за да отговоря на огромен брой злонамерени лъжи и квалифицирани клевети за мен, разпространени от медиите и, за съжаление – от българската прокуратура. До днес избрах мълчанието като израз на съпреживяване на огромната мъка на родителите, роднините и близките на загиналото бебе. Аз или трябваше да мълча, или да кажа истини за отговорността на бащата – водач на БМВ-то,а няма по-страшна истина от тази, която те прави виновен за смъртта на собственото ти дете.

     Лъжите и квалифицираните клевети обаче набраха такава скорост и се разгърнаха в такъв мащаб „под специалния надзор на прокуратурата“, че мълчанието ми вече е недопустимо. Не мога да стана съучастник в добре премислен сценарий за изграждане на образа на злодея – убиец на дете, само защото това би обслужило нечии политически интереси във връзка със статута ми на председател на ДОСТ.

     Продължавам да страдам дълбоко и помоему за смъртта на малката Ерджин, но няма да поема върху себе си чужд грях и вина. Единственото нещо, което искам, е честно и обективно разследване, което да установи истината за катастрофата, и на тази основа да се определи отговорността.

     Засега наблюдаваме точно обратното:

     1.Независимо че не съм направил нито едно нарушение на Закона за движение по пътищата – спрях на стопа, погледнах последователно и в двете посоки и като се убедих, че няма коли, завърших маневрата по включване в своята дясна лента в посока Кърджали, без да отнемам ничие предимство, и там бях ударен от кола с водач, който, вместо да продължи в своето свободно платно, пресича непрекъсната линия, пресича маркиран остров без право, навлиза в чуждо платно и удря колата в чуждото платно.

   2. Прокуратурата реши да повдигне обвинение срещу мен още във втория ден,но все още няма повдигнато обвинение към истинския нарушител, който дължи още отговори с каква скорост е карал, дали е обезопасил пътуващите в автомобила със специализирани колани и седалки за малки деца и прочее

     3.Провеждат се разпити с най-различни „свидетели“, но единствените преки свидетели, които се намираха само на метри от катастрофата в кола зад мен, все още не са разпитани. За сметка на това се разпитват „свидетели“, които дойдоха на мястото на произшествието близо час след катастрофата, но техните „показания“ се тиражират ежедневно и просторно в медиите.

     4.Същите тези свидетели дават „показания“ за поведението ми след катастрофата, макар да не са били там, и раздават морални присъди, че не съм оказал помощ на пострадалите. Истината е, че изпълних човешкия си дълг и секунди след катастрофата вече бях при тях и едва след като бяха откарани в Бърза помощ, останах да чакам „Пътна полиция“.

     5.Понеже няма разумно и логично обяснение как кола, която е престроена в дясно платно, в лява посока,(Кърджали – Маказа) е ударена не отляво, а челно от кола, която идва отляво, вече 13-ти ден почти всички медии упорито тиражират лъжливата версия, че съм ударен отдясно от кола, която се движи в посока Маказа – Кърджали, а не както е вдействителност – от кола, която се движи в посока Кърджали – Маказа. Колата, в която бях, е непокътната отляво. Това обстоятелство никой не иска да види, макар да е очевадно. За целите на злокобния сценарий очевадните факти нямат значение, защото те пречат на изграждането на образа на злодея. Особено грозно е, че манипулативните внушения се илюстрират със стрелки, които указват как кола, която идва от Гърция, удря колата на Местан, разположена напречно на път с предимство. Само че това е положението на Фолксвагена след удара, от който тя е преместена няколко метра назад и обърната на почти 95 градуса напречно на пътя. Трудно ми е да повярвам, че това е обикновен непрофесионализъм. Имам сериозни основания да твърдя, че става въпрос за преднамерена манипулация.

     Коментирам само факти, които са очевадни. Няма да коментирам нищо от компетенциите на съдебно-медицинската експертиза, в това число и скоростта, и отсъствието на дори сантиметър спирачен път на колата, която навлезе противозаконно в моето платно, за да ме удари, макар за мен нещата да са ясни.

     6. Особено скандално и злонамерено е твърдението на говорителя на Главния прокурор Румяна Арнаудова, че от „Пътна полиция“ към СДВР са ги уведомили, „че в периода от 2013 г. до настоящия момент Лютви Местан има в сила едно наказателно постановление, един акт и 13 фиша, всички за превишена скорост. Всички те са платени, глобите са били в размер за 100 и 300 лв.“ (вж. Фокус; 24 април 2019 г./16:10), не отговарят на истината.

     От 2013 г. досега нямам извършено нито едно нарушение на Закона за движение по пътищата.

     Припомням, че за времето от 2013 г. до Април` 2017 г. (близо 4 години) бях със статут на охранявано от НСО лице и не съм управлявал в нито един момент моторно превозно средство, което изключва дори теоретически шофиране от моя страна с превишена скорост. Твърденията за заплатени от моя страна след 2013 г. глоби в размер между 100 и 300 лв. са абсолютна лъжа.

     Не съм нарушавал Закона, не съм санкциониран и не съм плащал глоби.

     Предполагам, че тази манипулация е свързана с времето, в което бях председател на ДПС. Не искам да допусна дори и в най-мрачните си прогнози, но ако Прокуратурата ми приписва извършени от шофьори на ДПС нарушения и на тази основа прокурорът издава Постановление за отнемане на шофьорската ми книжка, ще си потърся правата в съда и ще заведа дела за клевета, независимо дали става въпрос за Пътна полиция или за Говорител на Главен прокурор.

     Припомням, че в ДПС нямах служебен шофьор, защото ползвах коли на НСО. Персонални шофьори имаха други лица в ДПС – зам.-председатели и организационният секретар (днес председател на ДПС).

     Настоявам Главният прокурор да разпореди проверка дали, както твърди говорителят Румяна Арнаудова, тези нарушения за превишена скорост, за които са издадени наказателни постановления и фишове, са извършени от мен в качеството ми на физическо лице – шофьор, или са извършени от други физически лица, шофирали с коли – собственост на ДПС.

     На какво основание чужди нарушения се приписват на мен? Настоявам също да се провери кой е платил актовете и фишовете.

     Това категорично не съм аз."

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.