Графитът поражда въпроса дали творецът се е ангажирал в защита на климата

Нов графит, появил се близо до Мраморната арка в центъра на Лондон, където в продължение на пет дни протестираха природозащитници, е приписван от експерти на прочутия британски творец Банкси, предаде БТА.

Творбата показва дете, клекнало близо до малко растение, което е току-що посадено, и до лопатка. Детето носи символа на движението "Бунт срещу унищожението", който е пясъчен часовник в окръжност и който означава, че изтича времето за спешни действия за климата. Протестното движение настоява за извънредни мерки в защита на климата и от 11 дни организира блокади на емблематични места в британската столица. "В този момент отчаянието свършва и започва тактиката", пише с големи бели букви на стената до рисунката на момиченцето, което носи забрадка.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

New Banksy in London UK marble Arch #banksy @banksy

A post shared by The Banksy Insider! (@banksyinsider) on

 

Според експерти, цитирани от британския в. "Ивнинг стандард", няма съмнение, че творбата е дело на Банкси. Екипът на Банкси засега не е отвърнал на запитване по въпроса на Франс прес.

Самоличността на Банкси се пази в тайна от началото на 90-те години, когато започват да се появяват негови творби. Знае се, че той е роден в Бристол. Страницата му в Instagram има 5,7 милиона абонати. Той има и интернет сайт, в който качва без коментари творбите си.

Сега творбата му сякаш е отзвук на призива на хилядите протестиращи, участвали в мирни демонстрации в британската столица и блокирали важни кръстовища и пътни артерии. Протестиращи от движението влязоха дори в борсата в Лондон, качиха се по покривите на влакове на метрото и се залепиха с лепило към някои сгради.

Досега полицията е задържала близо 1130 души, като близо 70 ще бъдат изправени на съд за оказване на съпротива на полицаите и за блокиране на пътния трафик.