Великобритания да не участва в евровота, поиска германският лидер на европейските консерватори

ЕС трябва да санкционира посредством европейските фондове страните членки, които не спазват нормите на правовата държава. Това заяви германският лидер на европейските консерватори Манфред Вебер в интервю, публикувано в Литва, съобщава БТА.

Подобна заплаха, въпреки че все още е неясна, тегне върху няколко страни. През януари Европейският парламент одобри проект на нормативен акт, който предвижда подобно нещо. Но текстът трябва да бъде одобрен от страните членки, преди да влезе в сила. "Предлагам да подобрим механизма на правовата държава", заяви Вебер, който е кандидат на консервативната Европейска народна партия за поста на председател на Европейската комисия. ЕНП е първата сила в ЕП.

"Трябва да отдалечим тези проблеми от политиката и накрая да оставим да решават експертите и съдиите. Съгласен съм с идеята да свържем наказанията в подобни процедури с европейските фондове", каза той пред литовската агенция БНС.

Според него действащата система "не е могла да попречи на развитието на събитията в Полша, Унгария или Румъния, наблюдавано наскоро". Тези страни бяха критикувани от Брюксел за пропуските в съдебната им система, в свободата на словото или в борбата с корупцията.

В интервюто Вебер коментира и европейската "перспектива" за Украйна, но каза, че " ще спре преговорите за членство" с Турция, ако бъде избран. Запитан по въпроса за отпускането на руски паспорти на украинците от проруските сепаратистки региони в Украйна, Вебер каза, че трябва да се оцени въздействието на това решение на Москва, като същевременно каза, че ЕС трябва да бъде готова да затегне санкциите. "Трябва да покажем нашата воля да защитаваме нашите принципи", заяви той.

ЕС изключва възможността за преразглеждане на споразумението за Brexit

Същевременно пред германската медийна компания Функе Вебер призова Обединеното кралство да не участва в европейските избори през май, предаде Асошиейтед прес.

"Би било добре, ако британските политици бързо внесат яснота относно Brexit - и не участват в европейския вот", каза той. Вебер отбеляза, че страна, която напуска ЕС, не би трябвало да има значителна роля в оформянето на бъдещето на ЕС.

Вебер е изразил недоволството си от факта, че новата партия на Найджъл Фараж, наречена Brexit, води в допитванията до общественото доверие в навечерието на евровота. Вебер определи това като абсурдно. Фараж беше сред движещите сили на референдума за Brexit отпреди 3 години, на който британците се произнесоха с 52 процента срещу 48 процента са излизане от ЕС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.