Министерството на туризма започна проверка по случая

Министерството на туризма започна проверка в четиризвезден хотел в Русе, който настанил деца в опасни стаи. За абсурда първо сигнализираха родители на деветокласниците от София. Инспекцията до момента показва, че помещенията, в които са били децата, официално не съществуват в базата на хотела и изобщо не трябва да бъдат продавани на клиенти.

Снимки, направени от учениците, шокират родителите им. „Стаите най-вероятно не са в едни нормални хигиенни условия, в които трябва да бъдат посрещнати едни деца и не само”, каза Веселка Бонева, майка на един от деветокласниците. 

Певица се оплака от мизерни условия в хотел в Банско (ВИДЕО)

И, ако родителите не са категорични в изводите си по снимки, компетентните органи са. „Тези стаи са опасни за живота и здравето на децата, мебелите са захабени, счупени, включително видяхме счупено стъкло, необезопасено по никакъв начин”, заяви Лиляна Арсова от Министерството на туризма. 

Хотелът няма право да настанява клиенти в тях. Защото е категоризиран само за ремонтираните си етажи. А тези, в които децата са настанени, официално не съществуват – не са обявени нито на рецепцията, нито в сайтовете за резервации. Въпреки това, точно в тях попада ученическата група от София.

„Тези стаи се продават по изричното настаняване на нашите клиенти”, казва Женя Петрова, мениджър на хотела. Клиентът в случая е туристическата агенция, предложила екскурзията на училището.

Сурови санкции за хотел, настанил семейство в мазе вместо стая

„Ние с хотела имаме подписан договор за настаняване в нереновирани стаи, но в договора ни изрично пише, че те трябва да са годни за пребиваване на деца, да отговарят на всички санитарни изисквания. Тези снимки според мен са извадени от контекста. Това е сбор от снимки от етажите, на които са настанени децата”, заяви Деница Иванова, представител на туристическата агенция.

Отговорност ще понесат и хотелът, и търговецът, категорични са от ресорното министерство.

„Абсолютно нарушение е. Хотелиерът няма право да предоставя туристическа услуга в категоризиран обект, която не отговаря на звездите”, уточниха от Министерството на туризма. Слез започналата проверка, хотелът може да се раздели с част от звездите си. Вероятно ще има и глоба.

Веднага след излъчване на репортажа министърът на туризма Николина Ангелкова разпореди процедура по отнемане на звезди от хотела. 

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.