"Имаме сериозни опасения дали ще получи справедливо изслушване във Великобритания", коментира организацията

„Уикилийкс”, личният проект на Джулиан Асандж, осъди присъдата му като "отмъстителна" и изрази загриженост по повод предстоящото изслушване за евентуалната му екстрадиция в САЩ. "Присъдата на Джулиан Асандж е колкото шокираща, толкова и отмъстителна", пише организацията, цитирана от Спутник и БГНЕС. "Имаме сериозни опасения дали ще получи справедливо изслушване във Великобритания относно екстрадицията му“, коментират още те.

Осъдиха Асандж на 50 седмици затвор (ВИДЕО)

По-рано през деня 47-годишният съосновател на „Уикилийкс” бе осъден на 50 седмици затвор от британския съд за нарушаване на гаранцията му през 2012 г. Тогава той бе изправен пред екстрадиция в Швеция за обвинения в изнасилване, които той заклейми като политически мотивирани. Макар че разследването за изнасилване срещу Асандж бе прекъснато пет години по-късно, миналия месец шведската прокуратура получи официално искане за повторно отваряне на делото.

Асанж се опасяваше, че екстрадирането в Швеция е претекст за евентуалното му прехвърляне в Съединените щати, където той може да бъде обвинен в шпионаж за изтичане на информация от хиляди класифицирани документи за дипломатически комуникации и водени от САЩ войни в Афганистан и Ирак. По тази причина той наруши условията на гаранцията и потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон през следващите седем години. Еквадор отмени убежището му на 11 април, а същия ден журналистът, роден в Австралия, бе арестуван в посолството.

Арестуваха съоснователя на "Уикилийкс" Асандж в Лондон (ВИДЕО+СНИМКИ)

Уестминстърският магистратски съд трябва да проведе отделно изслушване по искането на САЩ за екстрадиция на Джулиан Асандж по обвинения за разкриване на военни и дипломатически тайни. Американското Министерство на правосъдието го обвинява в заговор с бившия военен анализатор Челси Манинг в опит да получи достъп до правителствен компютър като част от изтичането на американски военни доклади от 2010 година. Манинг бе осъден през 2017 г. на 35 години затвор за предаване на вътрешни поверителни документи на „Уикилийкс”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.