Евроизборите ще се проведат на 26 май

Готов е образецът на бюлетината, с която ще гласуваме на изборите за евродепутати.  За първи път на евровота през май ще имаме възможност да отбележим – „Не подкрепям никого”. А преференциите ще са с номера от 101 до 117.

Отмина времето на дългата  повече от метър изборна бюлетина. За идващия европейски вот тя ще е  само около три педи. Централната избирателна комисия показа образеца на бюлетината. Тя е различна от тази , с която избрахме депутатите за Брюксел  през 2014 година и включва всички допуснати до участие 27 партии, коалиции и независими кандидати. А най-отдолу е опцията „Не подкрепям никого”.

Дончев: Нямам данни за съществени проблеми в подготовката на изборите (ВИДЕО)

В дясно на образеца пък е възможността, която се дава на избирателя да отбелязва преференциите за даден кандидат от партия или коалиция, за която гласува. На тези избори депутатите решиха преференцията да е от 101 до 117. „Това е, за да се избегне дублирането на номер на политическа сила на партия или коалиция с номер на кандидат, което би могло евентуално по някакъв начин да повлияе на избора на преференцията като начин за предоставяне на предпочитания за даден кандидат”, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

ЦИК определи фирмата за наемането на машини за евроизборите

За разлика от бюлетината - новости при правилата за гласуване няма. Със син химикал  с Х или V се посочво нашия избор, както и преференцията. „Това, което е съществено и трябва да се знае е, че членът на избирателната комисия откъсва от кочана бюлетината пред избирателя, за да може той да установи, че това е бюлетината от този кочан, и на второ място, че върху нея няма знаци, отбелязвания или каквото и да било”, обясни още Андреев.

Кой с какъв номер в бюлетината ще се яви на евровота? (СНИМКИ)

Успоредно с  хартиената  бюлетина, върви и подготовката за машинното гласуване. Експерти от БАН и от Софийския университет ще извършат одита на 3-те хиляди машини. Сертифицирането на устройствата ще започне след  15 май.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.