Претендентите да президентската кандидатура на партията са около 20

Американският сенатор Майкъл Бенет от щата Колорадо се включи в надпреварата за кандидатурата за президент на своята Демократическа партия за 2020 година. Той обяви това по телевизия Си Би Ес и посочи две основни тема на своята кампания - подобряване на икономическата ситуация в САЩ и връщане на доверието към правителството, съобщава БТА.

"Трябва да се справим с тези две огромни предизвикателства", каза той. 54-годишният Бенет - бивш училищен шеф в Денвър, има репутация на умерен и прагматичен политик, който смята за важно да се реализират конкретни политики в различни области. Син е на бивш дипломат. Завършил е право в престижния Йейлски университет. Работил е в администрацията на бившия президент демократ Бил Клинтън, след което, в края на 1990-те години, се мести в Колорадо и работи за милиардера републиканец Фил Аншуц. После се връща в политиката, този път като демократ и шеф на кабинета на тогавашния кмет на Денвър Джон Хикънлупър, който по-късно стана и губернатор на щата и сега също е сред претендентите за президентската кандидатура от Демократическата партия. 

Бившият американски вицепрезидент Джо Байдън влиза в президентската надпревара

В началото на април сенаторът съобщи пред журналисти, че е диагностициран с рак на простатата. По-късно туморът му бе отстранен. Бенет изрази пълно доверие на лекарите, според които той има всички шансове да оздравее. Обявявайки, че ще се бори за президентската кандидатура, той изрази виждането си, че е ужасяващо, ако най-богатата страна в света не може да намери начин да гарантира здравно осигуряване на всички свои граждани. Така той навлезе в една от най-острите спорни теми между републиканците и демократите. Той обаче се обяви за различен модел на всеобщо здравно осигуряване от този, предлаган от сенатора демократ Бърни Сандърс, който също е претендент за партийната президентска номинация. 

Досега претендентите да президентската кандидатура на Демократическата партия са около 20. Първите вътрешнопартийни избори от предизборната кампания са насрочени в щата Айова през февруари догодина. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.