Починали или изморени се връщаме на работа след празниците?

Аномалиите на времето влияят не само на природата, но и на психиката ни. Дългата поредица почивни дни - също. "Всяка промяна, за да се асимилира от организма и да се стабилизираме в нея, са ни нужни минимум 10 дни. Това е стрес, тъй като тази честа промяна на събитийността в живота влияе на изразходването на вещества в организма, които са необходими, за да се провеждат правилно нервните импулси", каза психологът Ина Антонова в ефира на "Събуди се".

Антонова обясни, че ако човек има нужда от презареждане, то нещо не е наред в неговото ежедневие, ако стресът не се отработва правилно. "Възможно е диетата да не е правилна, а и стимулиращите кафета допълнително изразходват полезните вещества, които отговарят за това да се чувстваме добре", каза още психологът.

Как ни влияе поредицата от празници и почивни дни?

По думите ѝ след всяко напрежение човек би могъл да изпадне в депресия. Според нея тя е защитен механизъм, който се появява, когато не знаем как да се справим с ежедневните проблеми. "Проблемът е, че не живеем в ежедневието, в днешния ден, а винаги в утрешния ден и съжаляваме за вчерашния ден", добави психологът.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.