Двамата разговаряха около 15 минути

Патриарх Неофит посрещна папа Франциск в Синодалната палата. Заедно с него на срещата присъстваха кардинали и епископи от Ватикана, придружаващи го във визитата му.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Отвън Средноевропейския митрополит Антоний очакваше главата на Римокатолическата църква, за да го въведе в сградата на Светия синод. 

Със силно символичен жест започна срещата между патриарх Неофит и папа Франциск.  След като се поздравиха Светия Отец целуна енголпието с лика на Богородица, което носи българския патриарх. В разговорът между двамата духовни водачи не беше подминото разделението от хилядолетие между двете църкви.

„Нека кажем, че тук в престолнината на българската държава – София, носеща името на премъдростта Божия, ние винаги сме се борили за единството на света в Христа, защото единни християните ще са по-силни”, каза патриарх Неофит.

от своя страна папа Франциск остави послание православни и католици да бъдат обединени и заедно в молитвите си.

„Междувременно сме призвани да вървим и да действаме заедно, за да дадем свидетелство на Господ, по-специално служейки на най-бедните и забравени братя, в които Той присъства”, каза той.

И, за да бъде убедителен, Папата отбеляза делото на Светите братя Кирил и Методий, които „могат да осветяват нашия път, за да растем в братство”.

В края на срещата папа Франциск подари на патриарха специално инкрустирана книга посветена на Св. Павел, а на корицата има кръст със скъпоценни камъни. От своя страна Светия  Синод подари картина храм-паметника „Св. Александър Невски”. След размяната на дарове папа Франциск се отправи за мълчалива молитва в храма.

и няколко минути Светият Отец остана в тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий.  Очаквано Папата разчупи протокола ипоздрави отблизо чакащите го вярващи.

Като последовател на делото на папа Йоан 23 , Франциск отправи молитвата "Царице небесна" пред иконата на Богородица от Несебър  - икона скъпа на така наречения Български папа, който я е носил до смъртта си.

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ВИЖТЕ ТУК

"От името на Светия Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия приветстваме Вас и Вашите спътници с „Добре дошли”. Добре дошли в земите, носителки на наследството на светите равноапостолни Кирил и Методий, на свети княз Борис-Михаил Покръстител, на свети Климент Охридски и на много други Божии светци и угодници, благодарение на чието просветителско дело през IX-ти и X-ти век християнството се разпространи в Европа и отвъд нейните предели", каза в обръщението си към папа Франциск патриарх Неофит. Той изтъкна още, че "глава и кормчия на кораба на Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква е сам Господ Иисус Христос и в днешните бурни времена наш безусловен дълг е да пазим Неговия кораб от каквито и да е пробойни, за да се спасят повече човешки души. Стараем се да опазваме Църквата, която е „без петно, или порок, или нещо подобно” (Еф. 5:27) и полагаме всички усилия да не допускаме компромиси с вярата. Радваме се всеки път, когато научаваме, че и други духовни водачи споделят сходни на нашите убеждения."

От своя страна папа Франциск сподели в обръщението си: "В радостта на възкръсналия Господ отправям към Вас пасхалния поздрав в тази неделя, която в Християнския изток е наричана „Томина неделя". Съзерцаваме апостола, който слага ръка в ребрата на Господ и след като е докоснал раните Му, изповядва: „Господ мой и Бог мой!" (Йоан. 20:28). Раните, които в хода на историята се отвориха сред нас, християните, са болезнени разкъсвания, нанесени на Тялото Христово, което е Църквата. И днес докосваме с ръка техните последствия. Но може би, ако сложим заедно ръка в тези рани и изповядаме, че Иисус възкръсна, и Го обявим за наш Господ и наш Бог, ако, признавайки нашите несъвършенства, се потопим в Неговите рани от любов, можем да намерим отново радостта от прошката и да предвкусим деня, в който с Божията помощ ще можем да отслужваме на един и същ олтар пасхалната тайна"... ""Бих искал отново да благодаря за оказания ми прием и да Ви уверя, че ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща.Христос воскресе!", завърши словото си папа Франциск.

На срещата участие взеха Техни Високопреосвещенства Плевенски митрополит Игнатий, Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум, Старозагорски митрополит Киприан и Врачански митрополит Григорий и Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, както и Негово Величество цар Симеон II.

ПАПА ФРАНЦИСК НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ОЛЕГ ПОПОВ

"Негово светейшество българския патриарх Неофит говори за приемствеността през вековете между двете общности - православната и католическата, за нашето общо начало, за това, че идва злощастното разделение и въпросът, който папа Йоан Павел Втори постави преди 13 години, как могат да се преодолеят разликите между православието и католицизма”, заяви отец Николай Георгиев, говорител на Светия синод. „Папа Франциск говори за приемствеността, мира, за светиите покровители на източната и западната част от Европа. И двете послания бяха за мир”, обясни отец Николай, говорител на Светия синод.

„И православни, и католици знаем за различията, които не ни позволяват да се молим заедно. До общо богосложение не виждам в нашия живот да се стигне”, заяви отец Николай.

Още гледайте във видеото

Снимка: БГНЕС/ЕПА

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.