Пчеларите се оплакаха от отровени пчелни семейства

Деца се обринаха след игра на футбол край ниви. Хората от Долна Митрополия твърдят, че причина за алергията е пръскането с пестициди на земеделските земи. Вече не само пчеларите, чиито пчели загиват, но и местните жители се опасяват, че арендатори използват непозволени химикали за обработка на културите си.

„На 24-и април се извърши нерегламентирано пръскане от земеделски производител. След като посетих мястото, видях, че в непосредствена близост играят деца. Свиках комисия и на следващия ден стана ясно, че децата са в болница с алергична реакция. Препаратът е български, с 28 дни карантинен срок на пръскане. Няма химичен препарат, който да е безвреден. Имаше и вятър, който го разнесе”, разказа в ефира на „Здравей, България” пчеларят Мирослав Маринов. Той допълни, че около 40% от пчелите му са отровени.  

Масово отравяне на пчели след пръскане с химикали

„В Плевенска област имаме отравяния на пчелни семейства във всички общини. Затова беше организиран и протестът на 4 май. Пръска се през деня, когато това е изрично забранено. Пчеларите не са предупреждават. Санкцията е от 500 до 1000 лв. за отравяне на пчели. До момента обаче няма глобен земеделец”, поясни председателят на Областен пчеларски съюз, Плевен Юлиян Станчев.

В ефира на NOVA кметът на Долна Митрополия Цецо Андрейски каза, че само двама земеделци са предупредили, че ще пръскат.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.