Унищожителна градушка падна навръх Гергьовден на много места в страната

След унищожителната градушка, която удари Плевенско навръх Гергьовден, започва оглед на щетите. Първоначалната оценка е, че са унищожени хиляди декари продукция. Ликвидирани са всички частни стопанства (25 000 декара) в село Българене, сочат данни на местната власт. Застраховка имат посевите на най-големия работодател в селото – кооперацията. Тя обаче ще покрие само част от щетите. А малките производители не са застраховали земите си.

Силна градушка в Западна и Северна България (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Нямам застраховка, защото по-миналата година ги застраховах, заля ни земите, всичко извади и те ни платиха по 7 лева. Няма смисъл, защото аз съм платил предварително по 65 лева рента. Не виждам как ще успея, ако Фонд "Земеделие" не се намеси", каза земеделският производител Момчил Минчев.

От София държавата вече обеща помощ. Премиерът Бойко Борисов изпрати земеделския министър Румен Порожанов и директора на Фонд "Земеделие" в селото за оглед на щетите. От фонда обещаха да покрият до 80% от направените разходи на крупните стопани и програма "de minimis" за всички останали.

„На база на оценката на щетите за овошки и домати и т.н. ще се направи помощ де минимис. На земеделските стопани на полето, по най-бързият начин ще организираме изплащането до 80 процента от разходите”, каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Според земеделците решението на проблема с градушките в дългосрочен план е изграждането на площадка за противоградни ракети в района. Най-близката такава към момента се намира в Плевен. Земеделското министерство обаче предлага друг вариант - противодейстие чрез самолетен способ.  "Той е много по-ефективен и евтин, защото изграждането на площадки е регионализирано, бавно, скъпо и т.н.", каза министър Порожанов.

Сериозни щети вчерашната градушка е нанесла и в Силистренско. Засегнати са хиляди декари с овощни насаждения и лозя. В района няма полигон за борба с градушките и затова местните хора настояват такъв да бъде изграден. Оценките по места започнаха от днес с оглед на домовете на пострадалите от ледения дъжд.

Подобно бедствие в района имаше преди две години – в град Левски. 

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Какво е времето във вашия регион - изпращайте ни кадри в рубриката ни "Моята новина". 

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.