Детето е едно от хилядите със заболяването сколиоза

14-годишно момче има шанс за по-добър живот след изключително тежка и сложна операция на гръбначния стълб. Детето е едно от хилядите със заболяването сколиоза. В най-тежката му форма, то води до обездвижване. Според медиците, най-модерната оперативна методика, която се прави и у нас, дава шанс на тези пациенти. Вродена аномалия в гръбначния стълб е съдбата на едно 14-годишно момче. Нещата се влошили, когато навлязъл в пубертета.

Семейството намира надежда при доц. Васил Яблански. Той, заедно с екип специалисти, прави сложната гръбначна операция.

ЛЕКАРИ БЕЗ ГРАНИЦИ: Уникална операция, която спаси детски живот

„Детето ще може да седи стабилно, което е изключително важно, ще седи изправено, белите му дробове ще работят добре, ще може да диша, ще има повече свобода за движение в ръцете. Ние сме наясно, че животът на това дете ще премине в количка или седнало и качеството на живот е изцяло свързано с други базови, жизнени функции”, обясни доц. Васил Яблански - началник на Клиника по Ортопедия и травматология.

Операцията е безвъзмездна - защото е по специален проект на международна организация, която се занимава с изследване на сколиозата.

„Имаме начин да се правят гръбначни операции по по-безопасен начин - със специален мониторинг. Той ни дават информация какво прави гръбначният мозък в реално време при операцията”, каза д-р Стивън Марджетко - детски ортопедичен хирург, Чикаго

УНИКАЛНА ОПЕРАЦИЯ: Спасиха българче с тежка мозъчна малформация (ВИДЕО)

Годишно в България между 30 и 40 деца имат нужда от такава операция. Не всички нуждаещи успяват да влязат в програмата и разчитат на нашата здравна система.

„Клиничната пътека е 2000 лева. За операцията на едно такова дете е ангажиран екип от 10 души и те прекарват 10 часа в операционната. Престоят му в болница, при най-добро наше желание е 6-7 дни. Така че, ако това трябва да бъде сравнено остойностяване от 2 хиляди лева - аз тук бих се въздържал от коментар”, заяви доц. Васил Яблански - началник на Клиника по Ортопедия и травматология.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.