Земеделският министър бе на разпит в спецпрокуратурата

Министър на разпит и готов да подаде оставка. Румен Порожанов беше в Специализираната прокуратура, заради разследването срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреба с европари, но в качеството си не на министър, а на бивш шеф на Фонд "Земеделие".

Пред медиите Порожанов заяви, че е готов да подаде оставка, ако премиерът прецени.

В началото на седмицата прокуратурата призова земеделския министър на разпит заради разследване за злоупотреби с европари. В центъра, на което, стои алкохолният бос Миню Стайков. Според разследващите, Стайков е източвал европейски пари по земеделски програми, но задочно. Чрез подставени лица, които са деца на негови служители. Те се регистрирали, след одобрение получавали финансиране, но реалният собственик бил Стойков. И всичко това се случвало по времето, когато Порожанов е шеф на Фонд „Земеделие”. В качеството си на такъв, днес той пристигна в съда. А преди разпита, категорично заяви – вина няма.

„Всяко едно одобрение минава през йерархията на одобрение на десетки докоменти и десетки контролни лица. Ако има служители, напуснали грешки трябва да понесат отговорност”, заяви Румен Порожанов.

Порожанов: Ако има виновни в ДФЗ, трябва да си понесат отговорността

„Проблеми винаги е имало в рамките на една или друга мярка. В конкретния случай говорим за поведение на бенефициенти извън работата на Фонда. Контролните органи не са бутафория”, посочи още Порожанов.

Разпитът продължи малко повече от час. А на излизане от съда – Порожанов коментира и тема, свързана с личното му имущество. През 2004-а година той е купил апартамент в София. 247-те квадрата му стрували едва 54 016 лева. Или казано по друг начин – малко повече от 218 лева на квадрат. „По отношение на моето имущество - абсолютно всичко е декларирано и законно”, коментира той.

Заради апартамента, вчера водил разговор и с премиера. „В момента, в който прецени премиерът, че смята, че политически влияя, по един или друг начин, ще подам оставка”, заяви Румен Порожанов.

Засега оставка не е поискана.

На фона на всичко това - министърът на земеделието Румен Порожанов е обект на прокурорска проверка заради скандала с къщите за гости, построени с европари. И по този  казус, Порожанов е проверяван в качеството му на изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие". Като целта на проверката е да се установи дали като принципал той  е прилагал необходимия контрол.

Припомняме, че в края на април премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров разпоредиха да бъдат проверени всички къщи за гости у нас, построени с европари. Това са над 700 проекта, всеки финансиран с по около 130 000 евро. До проверката се стигна след нашумелия случай с бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, чието име се свързва с къща за гости в Сандански и роднина на Елена Йончева, чиито имот е по морето.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.