Събитието ще привлече над 3 000 деца

От днес София става столица на науката у нас. Софийският фестивал на науката ще привлече над 3 000 деца. Фестивалът е уникален шанс за младите учени и кандидат-учени да влязат дълбоко в дебрите на физиката, химията, биологията, астрономията и още десетки интересни сфери на познанието. Младите учени демонстрират как се конструира сеизмограф - или с други думи - уредът, с който се регистрират земетресенията.

Всеки от нас е усещал поне веднъж земетресение. Осмокласниците от Гимназията по дигитални науки също помнят страховитите моменти след пернишкия трус преди 7 години. „Беше гадно, защото беше през нощта. И ни свари всички неподготвени”, коментира Константин Георгиев, ученик в Гимназия по дигитални науки.

Вселената е по-млада, отколкото се смяташе досега

А за да сме подготвени, учените отдавна следят анатомията на трусовете. Когато Земята под краката ни се разтресе, те вече знаят къде е епицентърът и каква е силата. Сеизмографите днес са сложни електронни уреди, но основният принцип е познат от древността - махало, което усеща трепетите на земните недра. Оказва се, че с евтини подръчни материали всеки би могъл да конструира сеизмограф вкъщи. „Пластмасова или картонена чинийка, пластмасова чаша, макара, конец и намотка, която се изработва от медна жица”, обяснява Александра Гидионова.

А за да видим резултата на компютъра, е необходима специална хардуерна платка, която може да се намери в магазина. Подробно указание за експеримента има в интернет.

Кратък урок-мечта за всеки ученик. Когато технологиите влязат в класната стая, сухата материя изведнъж оживява и става интересна.

Показват първите снимки на черна дупка в нашата галактика

Държавата и Столична община като домакин на фестивала осъзнават потенциала на модерната класна стая. „Това е много модерен подход за обучение. У децата се създава не просто пасивен интерес чрез наблюдение, а те се включват в най-различни занимания”, коментира зам.кметът на София Тодор Чобанов.

Ще се мислят варианти подобни открити уроци да има по-често и за по-голям кръг ученици.

Над 100 са известните утвърдени учени, които ще вземат участие в програмата. Интересни демонстрации и лекции - общо взето неща, които имате шанса да чуете и видите от извора. Фестивалът продължава до края на седмицата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.