Причината са промените в антикорупционните закони

Европейският съюз предупреди Румъния, че може да понесе по-тежки последици заради промените в антикорупционните закони, направени от управляващите, пише Ройтерс, цитирани от БГНЕС. Европейската комисия на няколко пъти каза, че промените на законите, които включват намаляването на давността на някои престъпления по служба, представляват обезсмисляне на десетилетия реформи в Румъния.

50 хиляди на протест срещу корупцията в Румъния (ВИДЕО)

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беше попитан дали са необходими мерки, за да бъде принудена Румъния да се придържа към стандартите на Европейския съюз."Да, Румъния заслужава особено внимание. Това е нещо, което ще направим в следващите дни и седмици. Върховенството на закона трябва да важи за всички и това е пътя, по който ще продължим", отговори Юнкер.

Управляващите в Румъния социалдемократи не отговориха на Юнкер директно, но техният лидер Ливиу Драгня каза на предизборен митинг в Яш, че Румъния е третирана несправедливо от Европейския съюз прекалено дълго и хората трябва да "гласуват за патриотичната Социалдемократическа партия".

Европейският съюз вече стартира процедури срещу други две държави от бившия комунистически блок - Унгария и Полша за опити да се поставят под контрол съдилищата, медиите, академичните среди и организации на активисти.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.