Стотици хора помогнаха на семейството

Военен пилот спаси семейството си от пожар, но останал без дом. Трагедията остави фамилията на улицата, без покрив в момент, когато очаква третото си дете. Историята на многодетното семейство от пловдивското село Брестник предизвика вълна от съпричастност и стотици хора от цялата страна се притекоха на помощ. В акцията за набиране на средства се включиха и военнослужещи от цялата страна.   

„Да си военен пилот днес е изключително предизвикателство, но най-вече това е чувство на дълг, изпълнен с родолюбие, чест, може би слава и значително ниво носене на отговорност”, каза за NOVA пилотът в авиобаза “Граф Игнатиево“ Петър  Димитров.

Сбъдната детска мечта, така Петър определя своя професионален път. От 8 години е военен пилот в една от ескадрилите на авиобаза “Граф Игнатиево“. Основната му мисия е най-важната - да пази небето над България.

ПОВЕЛИТЕЛИТЕ НА НЕБЕТО: Как се става военен пилот?

 „24-часовото бойно дежурство по охрана и отбрана на въздушното пространство и територията на държавата ни от самолети нарушители от всевъзможни направления. За това сме разположени на тази локация, която е централизирана за страната и можем да реагираме във всяка една посока в рамките на определеното за целта време”, заяви Петър Димитров.

Кариерата му на военен пилот започнала със самолетите Пилатос. Летял е на L -39, Су- 25, МиГ- 21 БИС, сега изпълнява задачите си с МиГ- 29.  Както останалите му колеги, така и той се надява скоро да лети с ново поколение изтребители.

„Не може да си позволим да оставим въздушното си пространство без охрана и отбрана. Имаме нужда от нов самолет и то възможно най-скоро, ако има как да дойде в рамките на тази или следващата година би било чудесно, за да се справяме значително по-добре с професията и с предизвикателствата, които ни дебнат от всеки ъгъл”, смята Петър.

Любовта на Петър не е само към авиацията, но и към семейството си. Баща е на три деца. Преди два месеца трагедия сполетя фамилията. Пожар изпепели къщата им в пловдивското село Брестник. Останаха на улицата, без дрехи и документи. Министерството на отбраната им предостави временно  жилище в авиобаза  „Граф Игнатиево”. Тук семейството посрещна трето си дете - момчеце.

Какво е състоянието на българската армия?

„Страшно много ни подкрепиха неговите колеги, не само тук от базата, а от цялата страна. Много поделения се отзоваха с помощ. Разбрахме в труден за нас момент колко е силен българският народ. Колко много големи и силни сърца има. Страшно много хора ни помогнаха. И за това искаме да благодарим на всички, които по някакъв начин ни оказаха съдействие”, сподели съпругата на Петър - Константина Димитрова.

Семейството на пилота решило да кръсти третото си дете на името на Свети Архангел Михаил. Майката разказа ,че сънувала светеца по време на бременността. А бащата открил сред останките и пепелта на обгорялата къща  оцелялата икона на светеца.

 „Знак на съдбата. Дали ще бъди пилот, дали ще бъде готвач, или ще бъде певец, нека той си избере, но да бъде щастлив”, каза Константина Димитров.

Днес обгорялата икона на светеца стои на видно място в дома им, за да закриля цялото семейство. А то си пожелава един ден отново да има своя собствена къща. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.