Външният министър отговаря на депутатски въпроси

„След признаването на българско малцинство в Албания и започналото излъчване на български предавания по националната телевизия на страната, Министерството на външните работи и посолството ни в Тирана работят за изпращането на учители от България в албанските райони, обитавани от българското национално малцинство". Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол в Народното събрание. Захариева беше попитана за усилията на българската дипломация по отношение на неотдавна признатото със закон българско малцинство в Албания.

„Не забравяйте, че тези хора от десетилетия са откъснати от България и българската култура и макар да говорят прекрасен български, за тях кирилицата е почти напълно непозната“, припомни министър Захариева. Затова българската дипломация полага усилия за подкрепа на малцинството с командироване на учители от България. „От първостепенно значение е да преподаваме на младото поколение там български език и азбука“, подчерта министърът.

Тя допълни, че след промяната на албанския Закон за защита на националните малцинства, с която от октомври 2017 г. беше признато българското национално малцинство в страната, албанската национална телевизия от януари изпълнява ангажимента да излъчва информационен блок на български език. „С новините на български започва целият информационен блок на езици на малцинствата“, подчерта Екатерина Захариева.

Министър Захариева подчерта, че усилията на дипломацията ни към българското национално малцинство в Албания са част от основния външнополитически приоритет на правителството за подкрепа на българските идентичност, език и култура сред традиционните и нововъзникналите български общности по света.

„Наясно сме, че признаването на малцинството ни в Албания е само началото на тези усилия и предстои много път“, заяви министър Захариева. България помага на Албания, а посредством това и на българското национално малцинство, и като финансира изграждането на асфалтов път между град Билиц и село Върник, населено предимно с българи. „Това е най-големият проект, който България някога е финансирала по двустранна линия“, подчерта вицепремиерът. Общата стойност на проекта е 1 125 000 лв.

Това е вторият проект, финансиран от България в Албания по линия на българската помощ за развитие. Страната подпомогна и изграждането на инфраструктура на улица в град Балш, известен в нашата история с летописния надпис от времето на княз Борис I, описващ покръстването на българите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.