Туристите ще започнат да недоволстват от качеството на предлаганите им услуги

Бавят се визите за работници от чужбина преди новия туристически сезон. От това се оплакват хотелиери в Слънчев бряг. Опасенията им са, че туристите ще започнат да недоволстват от качеството на предлаганите им услуги.

Дългосрочните визи за работници от трети страни вече трябва да се издават за 15 работни дни, а не както беше за 35 дни. Промяната стана с нова наредба от началото на годината. Хотелиери обаче се оплакват, че чакат в пъти по-дълго и това пречи на работата им.

В Слънчев бряг обаче част от хотелите са отворили по-късно от предвиденото, за да посрещнат гостите си, защото няма персонал. Документите за визи на 32-ма работници от Украйна били подадени в Агенцията по заетостта още през февруари. Срокът за разрешение бил 10 дни.

Министерството на туризма с нова идея за спасяване на туристическия сезон

"Ние получихме нашите разрешение след 42 календарни дни, но сроковете не се спазват там. Мисля, че в ДАНС е най-голямото забавяне", каза Ростислава Димитрова - управител на хотел.

Заради забавянето на документите на чуждите работници, повечето от назначените служители трябва да вършат неспецифична работа за позицията им.

"Персоналът е малко и гостите ще се увеличават така или иначе и качеството на обслужване ще падне", заяви главният готвач Николай Киров.

Все още туристите са малко и хотелиерите се справят с работата, въпреки че персоналът не достига. Хотелиери са убедени, че не могат да се справят без помощта на институциите.

ЗАРАДИ ЛОШИ УСЛОВИЯ: Отнемат звезди на хотел в Русе

"Защото примерно аз днес не мога да кажа на един турист, който си е направил резервацията да дойде след 10 дни, защото нямам персонал. Не мога да ви обслужа", каза още Димитрова.

Институциите, отговорни за решаване на проблема, си прехвърлят отговорността, но обещаха съдействие.

"Веднага ще инициирам среща с колегите и с Министерството на външните работи и с Дирекция "Миграция" - МВР и с Агенцията по заетостта, които са водещи в този процес", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Да видим коя институция не си е свършила работата, за да може да се види къде е тесното звено и да се предприемат мерки", добави министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

От Министерството на труда и социалната политика до момента са издали разрешения за визи на 345 граждани, които ще останат у нас от 3 до 9 месеца.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.