Депутатите гласуваха нови правила за неизбежната отбрана

Вече ще имаме повече права за самозащита, ако крадец влезе в дома ни. Депутатите гласуваха нови правила за неизбежната отбрана с промени на първо четене в Наказателния кодекс.

„Имаше случай на нападната жена, която е пребита и са и взети всичките пари. Новите изменения на закона изобщо не помогат на тази жена. Причината е, че въпросът, за това дали тя може да се защитава, е решен по действащия закон в момента. Всеки, който е нападнат в жилището си има право на неизбежна самоотбрана. Има нови текстове, които ще отменят старите, а те бяха добри. Това е опасно”, заяви в ефира на „Събуди се” адвокатът Марин Марковски.

Според адвокатът Людмил Рангелов с това решение на политиците се създава впечатление, че държавата не може да се справи с престъпността. „Действащата норма напълно устройва гражданите за адекватна защита срещу противоправно нападение. Конституцията с еднаква сила брани правото на живот както на нападнатия, така и на нападателя”, каза още адвокат Рангелов.

НЕИЗБЕЖНА ОТБРАНА: Трябва ли да бъдат приети промените в НК?

И двамата са на мнение, че новите текстове са противоконституционни. „Правото на живот е неконституционно право, то е задължение  на цивилизованата държава. Законът казва: „Ако някой превиши пределите на неизбежна отбрана, и това се дължи на това, че е уплашен, той не се наказва. Имаш право да се браниш и срещу деяние, което не е започнало, но има реална опасност да започне", каза още Марин Марковски.

Марийка Асенова е една от нападнатите възрастни жени по селата. Преди 3 месеца въоръжени мъже влязоха в дома й и я пребиха, за да откраднат 500 лв. След случая жената поставя метална решетка на вратата, паник бутон и си купува газов пистолет.

Съседки на жестоко пребитата Марийка също споделят, че имат СОТ система и оръжия, за да се защитават. В ефира на NOVA възрастните жени заявиха, че подкрепят проектозакона за самоотбрана. Нападателите, които са влезли в дома на Марийка, все още не са осъдени.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.