Отговор на този въпрос търси Рада Богданова

С патриаршеска литургия и венци пред националната библиотека,  днес беше почетена паметта на светите братя Кирил и Методий.  Наред с празничните събития в София, репортерите на NOVA провериха и как изглеждат улиците, носещи имената на равноапостолите.

По историческа логика, в повечето големи градове, имената на светите братя Кирил и Методий, носят малки за днешните ни представи улици. В  София през Възраждането тази улица е имала друг мащаб. Днес обаче на нея съжителстват отминала слава и несъвместими постройки. Тясна е и за сама кола, камо ли за общоевропейската тежест на табелата си -  равноапостолите са почитани не само в православния, но и в католическия свят.

Напълно заслужено.  Светите братя Кирил и Методий са наши небесни покровители.  I нашите почитания към тях да преминат през вековете”, коментира патриарх Неофит.

В Пловдив почетоха Светите братя Кирил и Методий с литийно шествие

И в Пловдив улица „Свети Свети Кирил и Методий” не е голяма. Тя се намира в центъра на града, в подножието на едно от тепетата. Китна и аристократична, оставя в своя жител горчив извод:

В годините на Народната република България столичният булевард „Княгиня Мария Луиза” е носил името Георги Димитров.  При това, улици и булеварди се строят и преименуват всеки ден.  А Благоевград е сред малкото градове у нас, в които името „Свети Свети Кирил и Методий” е дадено на голям булевард.  Градската управа в София отдавна мисли как да навакса подобаващо. Преди две години е провела анкета за име на летището.  „Огромна част от анкетираните смятат, че е много особено подходящо летището да бъде кръстено на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий – ето това е добър обект за кръщаване „, обясни заместник-кмета на София Тодор Чобанов. „За съжаление летището не е общински обект, но ние ще направим всичко възможно да убедим институциите, министерството на транспорта . Защото е редно нашето летище да посреща с едно знаково име”, допълни той.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.