Според управляващите държавният глава участва в предизборната кампания на социалистите

ГЕРБ с жалба в ЦИК срещу президента Румен Радев. Според представителите на партията държавният глава участвал в предизборната кампания на БСП. От президентството оставиха без коментар внесената жалба.

Румен Радев беше упрекнат от ГЕРБ  и заради изказването му чия е заслугата за воденето на преговори с немския автомобилен концерн „Фолксваген”. До седмици трябва да стане ясно коя страна от Балканите ще предпочете „Фолксваген” за строежа на завод за своите автомобили.

Критики не бяха спестени и заради публикация във Фейсбук на президентската съпруга Десислава Радева, която заклейми немския авиопревозвач „Луфтханза” заради отменен полет, на който тя трябвало да лети.   

„Бихме призовали президентът да запази радиомълчание по отношение на инвестиционната политика в момента, още няколко седмици. За да не попречи на преговорите, защото един президент не е в състояние да води големи инвеститори, но е в състояние да ги прогони. С подобни необмислени изявления президентът пречи, а не помага. В същото време се надяваме и президентът да посъветва и съпругата си да не атакува големи стратегически компании, които в определени моменти биха могли да бъдат стратегически инвеститори в България”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

ПРЕДИЗБОРНА ЖЕГА: Кой печели и кой губи в хода на предизборната кампания?

„За нас е недопустимо президентът, който според Конституцията олицетворява единството на нацията и съгласно чл. 14 от нея е обединителят и човекът, който трябва да бъде изцяло неангажиран с политическа агитация, да прави предизборна кампания в полза на БСП“, заяви заместник-председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ Цветомир Паунов, цитиран от БГНЕС. Относно изказването на Румен Радев в Асеновград, което според ГЕРБ е било „в синхрон“ с твърденията на лидера на опозицията Корнелия Нинова, Паунов заяви: 

„Разбирате ли иронията на неговото изказване? Именно в Асеновград, в който е избран сегашният народен представител от „БСП за България“ Манол Генов, който е единственият, срещу когото има повдигнато обвинение за купуване на гласове. Трябва да си зададем въпроса – къде се намира предизборният щаб на БСП? Дали в президентството, тъй като Иво Христов, в качеството му на депутат от листата на БСП, продължава да бъде председател на Стратегическия съвет при президента. Може би тук БСП и президентът са в много добра позиция, тъй като опорните точки се пишат от един и същи човек и се ползват едновременно“, заяви Паунов.

На празника на Асеновград Румен Радев заговори за диалога с правителството. Президентът го определи като "труден" заради, по думите му, безконтролното управление и ненаказаната корупция. „Има важни теми, по които съгласието е наложително - като, например, привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроенето. Специално заводът на "Фолксваген" аз поканих германския президент”, заяви Радев.

Росен Плевнелиев: Държавният глава не работи в посока за върховенството на закона

Според депутата Тома Биков пък няма как президентът да твърди, че правителството има „свръхпроблем“ с корупцията, а в същото време то да преговаря на високо ниво с голям стратегически инвеститор. „С подобни необмислени изявления президентът пречи, а не помага“, смята той.

Биков коментира и призива на държавния глава властта да разследва офшорните сметки на политиците, припомняйки, че водачът на листата на БСП за евроизборите Елена Йончева е с повдигнато обвинение за пране на пари. „Абсолютно доказано, в продължение на години, тя е получава заплата от 12 500 лева през офшорни сметки“, заяви още депутатът.

Жалбата на ГЕРБ е депозирана в деловодството на ЦИК и предстои да бъде разгледана на редовно заседание на комисията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.