Мария Габриел и Елена Йончева коментират актуални политически теми

Водачите на евролистите на ГЕРБ и "БСП  за България" Мария Габриел и Елена Йончева се изправиха една срещу друга в дебат в ефира на "Здравей, България". Минути преди това те се видяха лично за първи път в гримьорната на NOVA.

СНИМКИ ОТ ДЕБАТА В СТУДИОТО ВИЖТЕ ТУК

За предизборната кампания

Йончева заяви, че обвинението към Борисов е, че той е председател на предизборния щаб на ГЕРБ и коалиция, което е забранено по закон. Законът за администрациите не разрешава да се съвместяват тези длъжности. „Това е безспорно нарушение. Но какво правят ГЕРБ? Когато погазят закона, те вместо да дадат да обяснения, всъщност започват да атакуват противника, в случая - президента Румен Радев, който е бил в Асеновград на празник на града. Когато властта се е сляла с организираната престъпност, президентът е длъжен да бъде коректив”, заяви Йончева.

"Борисов е лидер на партията. Не си е позволил да отиде на нито едно събитие. Имаме си предизборен щаб. Държавата не може да спре да функционира, докато тече кампания за европейски избори. Премиерът е партиен лидер, докато президентът по Конституция трябва да бъде обединител на нацията и не бива да бъде пристрастен", коментира от своя страна водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел. Тя бе категорична, че иска да представлява страната ни в ЕП, защото може да допринесе за "силна, сигурна и суверенна Европа". "За нас каузата е България. А аз се отличавам с две качества: дипломация и твърдост", заяви водачът на листата на ГЕРБ.

ГЕРБ внесе жалба в ЦИК срещу президента Румен Радев

"Моята битка вече повече от две години е срещу корупцията и липсата на справедливост. Време е тази битка да се изнесе и в Брюксел. Вече 12 години сме част от ЕС. За тези години в България са налети милиарди, но ние по никакъв начин не се доближаваме до ЕС. В последния доклад на Европейската комисия се казва, че 40% от българите живеят на ръба на бедността и социалното изключване, както и че 2/3 от сигналите за корупция срещу висши политици не се разследват", каза Йончева.

Габриел пък цитира първото изречение от въпросния доклад: "Силната динамика на растежа в България и стабилността на държавните финанси предоставят възможност за преодоляване на оставащите стрруктурни предизвикателства и за повишаване потенциала за растеж". "Това е оценката на ЕК за последния доклад за страната ни", заяви Габриел. Тя цитира и други доклади, последният от които - на Fitch Ratings от края на март 2019 г., в които е записано, че "България е в една много добра позиция спрямо други държави и това дава възможност за повече перспективи".

За европейските пари

"Злоупотреби има навсякъде", каза още Габриел и цитира данни от разследвания на ОЛАФ, според които повече нередности били открити в 14 други страни. "У нас не се случва държавата да се опитва да ги замаже. Има ясна процедура - финансовата корекция. Когато има нарушения, се връщат суми. Ключовата дума е прозрачност. Парите се връщат от нарушителите, а не от българските граждани", заяви Габриел.

БИТКАТА ЗА ЕВРОПА: След дебата между Мария Габриел и Елена Йончева

"С тези европрограми и парите, които се наляха в България, тя трябваше да стане едно по-добро място за живеене. Но 70% от средствата за земеделие са изразходвани от под 100 фирми. Вместо да се дават пари на млади фермери, с тях се облагодетелства определен кръг", заяви Йончева. И допълни, че това е част работата на евродепутатите - да се пренасочат пари към по-млади производители, "за да се върнат и българите от чужбина". В отговор Габриел цитира цифри, показващи колко земеделци са подкрепени със средства от Брюксел. 

За националните интереси и границите на Европа

"Ясно сме дефинирали позицията си: нулева толерантност към нелегалната миграция и опростени административни процедури по отношение на трудовата миграция. Трябва да има висококвалифицирани работници там, където бизнесът казва, че те носят добавена стойност", коментира Мария Габриел. 

Йончева пък бе категорична, че със средствата, с които Европа разполага, тя може "да изгради обща отбранителна способност и да подсигури външните си граници". 

"Нереалистично е да лъжем хората, че ще се справим напълно с миграцията. Важното е да имаме обща политика по тази тема", коментира Габриел.

За заплатите и доходите

"Като абсолютна ставка единната минимална европейска заплата не е възможна. Това е популизъм. Най-потърпевши ще са малките и средните предприятия. Ние сме за работа с цел дефиниране на общ принцип за европейски заплати, но нека да се вземат предвид и реалностите в България“, заяви Габриел. 

"Заплатата в България трябва да отговаря на покупателната способност. Иначе може да се превърнем в периферна държава, което означава орязване на кохезионната политика и на всички програми - образователна, за здравеопазване, за селско стопанство", коментира водачът на листата на БСП. Тя направи сравнение между доходите у нас и в Румъния и заяви, че северната ни съседка има по-добри показатели за развитие.

БИТКАТА ЗА ЕВРОВОТА: Кой на кого залага за изборите за ЕП?

„Аз не бих давала за пример Румъния. Нека да си даваме България като пример на показатели. Не сме идеални. Имаме нарастване на средната заплата с 87% - най-високият за ЕС, както и рекордно ниска безработица“, изтъкна Мария Габриел. 

Опонентката й пък посочи, че усвояването на еврофондове у нас е 27% - най-ниското в Европа. Но се съгласи с това, че безработицата намалява. "За това принос има и г-н Борисов. Как? Като гони хората от България. Тези, които са в чужбина, не бягат ли именно поради липса на перспектива, поради ниски доходи?", запита Йончева. А кандидатът на ГЕРБ й отговори, че се работи по въпроса за осигуряване на повече възможности.

Кръстосан огън

Водачът на листата на ГЕРБ запита опонентката си по какви теми двете биха могли да работят заедно, за да защитават националните интереси. "Готова съм да работя по всички теми с честни и почтени хора. Смятам, че вие сте такава", отговори Йончева.

"Подкрепям кандидатурата на Франс Тимерманс за председател на Европейската комисия. Смятам, че Европа действително има шанс да реализира своите социални проекти. Именно г-н Тимерманс е този, който е инициатор за сключването на споразумение с Турция за намаляване на бежанците", каза още кандидатът на БСП.

„Това е интересно приписване на заслуги, защото комисарят Аврамопулос е човекът, който пое тази инициатива. Г-н Тимерманс, в правомощията си, не отговаря за миграцията. Комисарят по миграцията е г-н Аврамопулос. Г-н Тимерманс напълно подкрепя Пакта за миграция на ООН, а вашата група го отхвърли. Последно как ще се гласува в групата в ЕП?“, репликира Габриел.

Тя коментира и темата със свободата на словото в отговор на въпрос от Йончева. "Нямаше да ги има скандалите от последните месеци, ако нямаше свобода на медиите. Боря се и ще продължа да се боря с фалшивите новини, но при две ясни условия – защита на свободата на словото и защита на правото на свободен достъп до информация. Това са червените линии, които не съм преминала“, заяви Габриел. 

Перспективите

"През 2021 г. Световната банка ще открие в София втория си глобален център. Със Световната банка имаме много проекти, но признанието и доверието е, че центърът за изнесени услуги ще бъде тук и ще даде работа на около 300-400 души", каза Мария Габриел.

Финални думи

„Имаме една България и една Европа. Нека и на тези избори покажем, че знаем как обединени и силни можем още по-силно да отстояваме позицията на България в ЕП. Работим за нейния имидж и за това да се усеща във всяко училище и всяко населено място. Това обаче означава отговорност, която ще ни позволи да имаме не само политики по сигурност, не само ясно да защитаваме християнските си ценности, но и да направим Европа глобален лидер чрез инвестиции в образованието, иновации и повече икономически свободи“, заяви Габриел. 

"Тези избори са много важни", заключи Йончева. В отговор на въпроса: Какво харесвате у своя опонент?, тя каза, че харесва "брюкселското говорене". "Не го чувствам, не го разбирам, но звучи красиво", поясни Йончева. Габриел пък заяви, че у Йончева харесва "това, че сме жени".

Целия дебат гледайте във видеото най-горе.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.