Прогнозата е от петролната и газова асоциация

Поскъпване на горивата заради тол таксите - прогнозата е на петролната и газова асоциация. Междувременно, цените на основните бензини скочиха с няколко стотинки за последните дни.

Колебанията на международните борси са постоянни, а с тях нагоре и надолу се движат и цените. Предупреждението на бранша - след 16 август, когато се въвеждат тол таксите за тежкотоварните автомобили, за цистерните, с които се превозва гориво, ще трябва също да се плати пътната такса. Това означава разход за петролните компании, а за шофьорите - 3-4 стотинки за литър отгоре. Това вероятно ще се усети още в края на август.

„Мисля, че кризата е оздрвителна. Пет лева да стане литърът, да се движим по-спокойно”, коментира Александър Михайлов.

На шега за парите, на шега и за цените. „Всяка сутрин отправям молитви към международните борси цените да се понижат. Но това е плод на геополитика и на международни цени”, сподели Живодар Терзиев.

От началото на годината обикновеният бензин е поскъпнал по колонките с почти 30 стотинки - до 2,24 лева за литър. А дизелът струва с 16 стотинки повече, отколкото на 1 януари. Митко Романов ползва колата си само за да върши работа. И я зарежда за 10-20 лева. Днес тръгнал от столичния квартал Младост до Горубляне - да търси по-икономична. „На международните борси падат цените - тука не падат, после там скачат, тука пак скачат. Ей така лекичко, с 10 стотинки, с 20 стотинки. Катерят се цените как си искат. В тая държава избор нямам”, коментира той.

Икономическата логика на бранша  - когато се въведат тол таксите за тировете в средата на август, това ще увеличи транспортните разходи на веригите с около 30%. А те ще повишат и цените на колонката. Според експерти, с ТОЛ таксите цистерните ще са на рентген и ще се проследява пътят на горивата. Тоест - ще има шанс за по-реална оценка на процентите контрабанда. „И те са движат между 14-15% и стигат до 30% става дума за от типа на 600-700 милиона лева годишно”, коментира Тихомир Безлов.

За проблемите на пазара на горива властта написа и прие нов закон, но от няколко месеца се чака наредбата към него. Според бранша, ненужно се бави. Според министъра на икономиката Емил Караниколов, детайлите се изчистват в диалог. Утре при него работно ще се срещнат бизнес и държава - да обсъдят необсъденото по новия закон и наредбата към него.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.