Очаква се контролът да започне ефективно от 16 август

Изграждането на новата тол система вече започна. На няколко места в страната вече са монтирани от новите рамки, които ще засичат таксите на тежкотоварния трафик. Очаква се контролът да започне ефективно от 16 август, но недоволството в бранша от новите такси остава.

Рамките, които ще следят дали камиони и автобуси са платили тол таксите си, вече се изграждат. Една от първите рамки за контрол на тол управлението вече е монтирана до Ихтиман. По две камери в посока ще следят за нарушители.

Аврамова: Няма да е лесно въвеждането на тол системата, но тя е необходима

Като тази рамка ще има още 100. Други 200 ще бъдат изградени върху съществуващите и в момента рамки за преброяване на трафика. Ще има и мобилни коли за проверка. До дни ще е готова системата за контрол на магистрала „Люлин” и изхода на София към магистрала „Тракия”. Всички камери ще следят в реално време не само дали има платена такса, но и параметрите на превозните средства.

„Една камера обслужва две ленти в общия случай. С изключение на специфични казуси, когато имаме голяма крива на завоя. Тогава се налага насищане с повече камери”, коментира Олег Асенов от Национално тол управление.

Тестването на системата започва, но не на терен, а чрез симулация. Първата част ще е „суха тренировка” с данни за трафика по пътищата в обхвата на таксуване. Целта ще е да се докаже перфектна свързаност между отделните компоненти в софтуера. Втората фаза започва на 8-ми юни.

Желязков: Големите ставки в тол системата ще бъдат за тировете над 12 тона

„Интензивна работа с нашия ключов персонал, за да можем за 16-ти август всички наши хора, които обслужват клиентите, да бъдат достатъчно добре подготвени, за да поемат първоначалното натоварване”, каза още Асенов.

Превозвачите ще могат да изберат дали да монтират специални устройства в превозните средства, които да отчитат изминато разстояние, или да сключат договори с фирми, които да ги следят чрез джипиес. А министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обеща пред NOVA шофьорите да не плащат тол такси за лоши пътища.

„От тези 25% от цялата пътна мрежа в България, ние изваждаме от тези 10 800 км пътища, пътищата, които не са в добро състояние, т.е. те ще бъдат включени в обхвата на тол системата, но няма да има такса”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Недоволството в бранша заради новите такси, обаче, остава. "Ще обсъждаме с премиера на среща при него. Сближихме позициите си, най-вероятно утре ще вземем решение по всички теми", коментира зам.-министърът на регионалното развитие Николай нанков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.