Това е единственият дебат между претендентите за поста на Жан-Клод Юнкер

За дебат в Брюксел тази вечер се срещнаха шестимата водещи кандидати за председател на следващата Европейска комисия - Манфред Вебер (Европейска народна партия), Франс Тимерманс (Партия на европейските социалисти), Ян Захрадил (Европейски консерватори и реформисти), Маргрете Вестегер (Алианс на либералите и демократите за Европа), Ска Келер (Европейска зелена партия) и Нико Куе (Европейска левица).

ДЕБАТА НА ЖИВО ГЛЕДАЙТЕ ТУК

Това е единственият дебат между претендентите за поста на Жан-Клод Юнкер. Те имаха 90 минути, в които да защитят визията си за Европейския съюз. Миграция, икономика, климатични промени, социално равенство и обща европейска отбрана са само част от темите на дебата. 

Кои са основните кандидати за председател на ЕК?

Относно миграцията и политиките, свързани с нея, Манфред Вебер коментира: „Единствената възможност да се справим е намирането на европейско решение. Държавите трябва да решават кой да се установява на тяхна територия”.

Според Нико Куе миграцията е "една огромна драма". "Аз също съм мигрант. Има вече над 30 000 души, които загубиха своя живот в Средиземноморието. Смятам, че всички трябва да поемат отговорност. За нас миграцията е един шанс. Даваме шанс на много хора, които нямат такъв в своите страни, да развиват живота си”, заяви той.

Маргрете Вестегер счита, че е важно да се намери устойчиво решение в дългосрочен план. "Най-важното е да не забравяме, че европейците трябва да протегнат ръка на бежанците. Не можем да не знаем защо хората идват при нас. Трябва да го направим заедно, иначе ще се провалим”, посочи още тя.

„Всеки път когато загине някой в Средиземноморието, Европа губи част от идентичността си, губи част от ценностите си. Не можем да санкционираме рибарите или други хора, които спасява мигранти в морето. Необходим ни е план „Маршал” за Африка. Трябва по-добре да охраняваме границите си. Необходима ни е и солидарност”, коментира Франс Тимерманс.

Според Ска Келер всеки трябва да поеме своя дял от отговорността за справяне с кризата. „Ние категорично заставаме зад евпорейската солидарност. Мнозина са отделните хора и инициативи. Недопустимо е случващото се в Средиземноморието", посочи тя.

Относно климатичните промени и мерките, които предстои да бъдат предприети, Манфред Вебер каза: „Трябва да постигнем ЕС, който е въглеродно неутрален – това е наша обща цел. Имаме обща цел. Само че как да постигнем това? Тук има нужда от дебат. Аз не приемам губещите да бъдат пенсионерите или хората, работещи в автомобилната промишленост. Не трябва да вредим на никого”.

„Ние вече сме постигнали не малко в Европейския парламент. Защо няма данък върху керосина? Защо няма данък върху въглеродния двуокис? Тези данъци могат да се върнат към хората, за да станат жилищата им устойчиви”, каза Франс Тимерманс.

„Аз съм от Централна Източна Европа. Преди 30 години тя беше една от най-замърсените части в света. Ние намалихме това на 100%. Така че това е постижимо. Призовавам за социално устойчив начин и реалистично поставен график. Що се отнася до Европейската комисия, тя може да промени начина, по който се използват субсидии за земеделското стопанство”, каза Ян Захардил.

„Могат да се създадат милиони работни места. Имаме цели, имаме законодателство за реформа на пазарите. Вече разполагаме и с голяма част и от европейските средства. Когато предприемаме системна дейност, всеки от нас може да се включи с личния си избор. Трябва да обединим усилията си”, каза Маргрете Вестегер.

"Отнасяме се много сериозно към този  въпрос. Имаме само една планета и трябва да я опазваме. Хубавото е, че знаем какво трябва да направим. Имаме политически инструменти и мерки, трябва да пристъпим към действие. Аз бих сложила край на вредните субсидии. Милиарди евро не трябва да се използват за погрешни цели”, каза Ска Келер.

„Благодаря на младите, които от седмици демонстрират. Говори се много от лидерите, но не се предприемат конкретни мерки, не се прави нищо срещу големите замърсители. Не смятам обаче, че проблемът трябва да се прехвърля върху гражданите, това е неприемливо”, каза Нико Куе.

Относно данъчното облагане в ЕС и държавите, които са данъчни убежища, Маргрете Вестегер заяви: „Имам опит от първа ръка. Трябва да се наложи облагане и на цифровия сектор. Трябва да се предвиди и долна граница за ставката на корпоративния данък. Трябва и да стимулираме и предприятия, които спазват правилата”. 

Според Келер това, на което сме свидетели в момента, е "скандално". „Надявам се да има промяна. Големите дружества плащат изключително ниски данъци и бягат от отговорност. Абсолютно необходимо е да има справедливо данъчно облагане”, посочи още тя.

„Ясно е, че настоящата система не работи. Предстои тя за бъде променена. Напълно съм съгласен с Вестегер, че трябва да има долна граница. Свидетели сме на огромни промени. Някои дружества не плащат никакви данъци. Искам да питам Amazon кога ще си платят данъците?", коментира Франс Тимерманс.

"Вероятно ще има много големи различия помежду ни, защото държавите могат да налагат правила, а ЕС не е държава. Разбира се, трябва да се наложи пълна забрана на укриването на данъци. Лесно можем да установим кои дружества не се плащат данъците. Не бива да се въвежда обаче общоевропейски данък”, заяви Ян Захардил.

„Би трябвало данъците да обслужват цялото население. От години говорим за тези неща, а нищо не е направено. Трябва да спре да се говори за желания и да се премине към офанзива. Смятам, че онези които подават сигнали са много важни. Това са хората, които вадят скандалите пред нашите очи. Те трябва да бъдат защитавани", каза Нико Куе.

„Трябва да използваме законодателството си, за да заявим ясно, че всеки трябва да заяви своя дял. Трябва да се осъществи преход към онези, които са губещи от цифровизацията. Аз вярвам в конкуренцията, но когато става дума за облагане на цифровите дружества, трябва да има единни решения”, заяви  Манфред Вебер.

По темата с младежката безработица и необходимостта от създаване на нови работни места за младите, Ян Захардил заяви: „ЕК не създава работни места. Бизнесът ги създава. ЕК може да създаде среда, която да му помага. Някои добри програми вече са разработени. Икономиките ни са много различни, структурите в отделните страни също са различни. Затова са нужни конкретни решения и насърчаване”.

„Можем заедно да преодолеем препятствията. Имаме нужда от добри политики, които да създадат работна среда. Важно е да се създават работни места. Солидарността е важна за Европа, ноотговорността също е важна”, коментира Манфред Вебер.

„Нека да разширим програмата „Еразъм” и тя да стигне до всеки младеж в Европа. Нека да им дадем шанс да учат и да работят в други държави – членки. Нужно е да има минимална заплата, която да е 60% от средната. Да се разшири програмата за младежката гаранция и след това на 16 години младите хора да започнат да гласуват”, каза Франс Тимерманс.

„Европейските държави работят заедно, така че във всяка една държава да се предлага обучение, образование или конкретна работа. Ако няма работно място то няма и бъдеще. Икономиката трябва да се развива, бизнесът трябва да се разраства. Европа трябва да направи нещо, заедно държавите могат да постигнат много", посочи Маргрете Вестегер.

Според Ска Келер борбата с младежката безработица е изключително важна в целия ЕС. "Трябва младежката гаранция да е навсякъде. Трябва да сме сигурни, че ще имаме работни места за всички. Трябва да насочим инвестициите и към нашия екологичен преход”, посочи още тя.

„Според нас трябва да се атакува идеята за несигурните работни договори. Трябва да има договори, които да дават сигурност. Всеки един млад човек иска да получи договор с отворен край, а не с ограничен", подчерта Нико Куе.

Относно външната политика на ЕС и търговските споразумения със САЩ и Китай, Келер заяви: „Трябва да помислим какво да се направи. Трябва да сме последователни”.

„Как да се изправим пред Китай и САЩ? Ако сме обединени - ще можем, но ако в Европа има хора, които са приятели с Путин и след това отиват при Тръмп как да стане? Ако сме разделени, няма да можем да защитим своите ценности пред света. Трябва да бъдем единни и твърди пред Путин и Тръмп. Ако не го направим –  то тогава те ще диктуват музиката и нейното съдържание”, заяви Франс Тимерманс.

„Американците са наши приятели – имаме общи ценности, има много неща, които са общи. Затова не може да се борим срещу американския народ. Нека направим една сделка за индустриални стоки, но само ако има партньорство. Нужно е нещата да се обсъдят”, посочи Манфред Вебер.

„Смятам, че такива споразумение за свободна търговия ни отслабват, защото не можем да наложим екологични и социални норми. Такива споразумения дават правомощия на един частен съд. Всички европейци трябва да обсъждаме тези въпрос. Така само можем да вървим напред”, заяви Нико Куе.

Ян Захардил счита, че търговията за Европа е двигател на икономически растеж. "Трябва да водим преговори със САЩ, независимо кой в момента е президент на страната. Но те не са единствения пазар. Трябва да видим къде е нужно да се защитим и трябва да бъдем пионери на свободната търговия”, коментира Ян Захардил.

„Има място за една по-уверена в себе си Европа. Старата идея за свободна търговия вече не се ползва и затова казваме че е нужно да се търгува на базата на обема. Търговските споразумения с Япония с Канада са добри новини за нас", посочи Маргрете Вестегер.

Относно бъдещето на Европа, разделението в нея и напускането на Великобритания от ЕС,Келер заяви: „Проблем е национализмът, който разделя ЕС. Сили, които не признават човешките права на другите европейци и които искат да разделят ЕС. Не трябва да даваме пространство на тези сили. Проблемът е дали да се дистанцираме и ясно да кажем, че сме на страта на обединението или не”.

„Ние имаме колективната отговорност да предложим на хората нещо, които ще ги върне към европейския проект. Трябва да направим това, за да имаме бъдеще”, посочи Франс Тимерманс

„Европейското единство съществуваше, но сега рискува да бъде разрушено, защото има битка срещу европейските граждани. Имаше радикални гласувани в различните държави. Човек трябва да направи избор. Правят се избори с хората, които живеят в Европа. Именно те трябва да се изправят срещу тези предизвикателства", каза Нико Куе.

"ЕНП бяха сред основателите на днешния ЕС. Ние виждаме, че национализмът и егоизмът се връща в нашия континент. Ние трябва да се борим срещу онези, които искат да разрушат нашия континент. Основният проблем с Brexit беше, че хората си искат да си върнат суверенитета. Ние трябва да имаме механизъм, с който да защитим нашите ценности", коментира Манфред Вебер.

"Според мен основният проблем е, че хората не се интересуват от политика. На тях им омръзна да слушат за евроинтеграция, политиката да се меси в социалните им нрави. Аз съм поддръжник на ЕС и евроинтеграцията, но бих искал Европа да е гъвкава, да прави по-малко, но по-добре. Немисля че „повече Европа” е решение на всеки проблем", заяви Ян Захардил.

"Ако искаме да променим нещо, първо трябва да променим себе си и начина, по който говорим. Често говорим, като че ли говорим за някакви тайни. Миналата година говорихме за GDPR, което е дигитално право на гражданите. Трябва да махнем етикетите, за да разберем, че става въпрос за проблем и той е реален", посочи Маргрете Вестегер.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.