„България трябва чрез своите евродепутати да може да каже „стоп” на онези регламенти, които създават хаос и ограничения”, каза още той

„За мен Европа е Европа на пропуснатите възможности за България”. Това каза в ефира на "Здравей, България" председателят на „Коалиция за България” Румен Петков .

Запитан кой е любимият му действащ политик в момента, Петков заяви, че за щастие, може да посочи много хора. „И Георги Първанов, и Ивайло Калфин, и проф. Гайдарски. Имаме и велики хора извън София – кметът на Попово Людмил Веселинов, един голям плевенчанин – Андрей Романов. Това са хора, които са от голяма значимост за България и си струва да можем да им казваме „благодаря, че сте живели така честно и достойно”, посочи още той.

Като най-голям негов порок, Петков посочи това, че понякога е рязък с най-близките си хора. „По принцип не повишавам тон, но това е и слабост, и порок. Може би сега е моментът да им се извиня”, каза той.

ПРЕДИЗБОРЕН ДЕБАТ: Защо искам да стана евродепутат?

Запитан къде е почивал през последната си отпуска, Румен Петков отговори: „В последните години почивам на Северното Черноморие с една семейна компания, с която почиваме заедно повече от 20 години”.

„Гордея се с нашата култура и история. Казвам го не от куртоазия. Гордея се с нашия спорт, с българския дух, който за съжаление в последните години, като че ли не е това, което искаме да бъде”, посочи още той.

Попитан от какво се срамува, Петков посочи: „Срамувам се от много наши сънародници, от голямата лъжа ”Белене”, в която аз участвах лично, защото излъгахме 800 000 души да подкрепят този проект. Това е една от причините да се разделя с някои хора”.

Според него минималната работна заплата трябва да бъде 850-880 лева. „Това ние трябва да гоним сега”, посочи той.

Запитан колко е месечният му разход за живот, Петков отговори: „Не съм ги смятал, но не са повече от 3 000 лв. като цяло за мен, жена ми и сина ни, който живее с нас”.

Попитан за друго име от евролиста в България, което да харесва, Петков заяви: „Сигурно има достойни хора във всички листи, но аз мисля, че нашата излъчва сила, достойнство и почтеност”.

Румен Петков: Проф. Дуранкев ще покани на дебат другите водачи на листи

Румен Петков коментира и поисканата от главния прокурор проверка на висшите държавници за имоти, сметки и офшорки. „Нашият призив и като „Коалиция за България”, и като отделни политици, е да е ясен офшорният произход – ако има и в медиите, и в икономиката, защото това са неща, които са встрани от обществения морал. И на първо място - за обществените личности, които са ангажирани с политика. Това е закъснял влак, но много се надявам да е продуктивен”, посочи още Петков. По думите му, когато един политик усеща необходимост да крие средствата си в чужбина, нещо не е наред.

Относно последната рокада в правителството - оставката на Румен Порожанов като министър на земеделието и назначаването на Десислава Танева, Петков заяви: „В земеделието трябваше да се започне от Дамян Илиев. Той извърши най-тежките престъпления за последните години като изби 4 000 животни в Странджа. До ден днешен няма нито едно доказателство, че там е имало заболявания. Като влезем в ЕП, ще прегледаме някои регламенти. България трябва чрез своите евродепутати, какъвто аз съм убеден, че имаме в лицето на проф. Дуранкев и други, да може да каже „стоп” на тези регламенти, които създават и хаос, и едни брутални ограничения”.

Проф. Дуранкев: "Коалиция за България" е категорично против влизането на България в Шенген

В студиото на „Здравей, България” гостува и кандидатът за евродепутат от "Коалиция за България” Боян Дуранкев. Запитан кои са най-важните три пункта, които би променил в ЕП, той заяви: „Първо, трябва да се постигне съгласие за Европа на различни скорости. България и Румъния трябва да постигнат догонващо икономически развитие. Второ, трябва да се мисли в перспектива за минимална европейска работна заплата, тъй като в момента тя, средно в ЕС, е 924 евро. Когато имаме различни минимални работни заплати, имаме обезлюдяване на страните с ниски такива. Тук имаме общи интереси и в следващия ЕП ще ги защитаваме. Третото е запазването и развитието на демографската система на България. Мисля, че това е най-важното. Богатството на една страна е в броя на детските колички в нея, а не в броя на луксозните коли”, посочи още Дуранкев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.