Има редица предложения за подобряване на градската среда в столицата

Нови правила за фасадите в София. Главният архитект на столицата предлага сградите в центъра на града да са в идентична тоналност и да няма висящи кабели. А за да няма капещи климатици, те трябва да бъдат или скрити, или изцяло махнати от фасадата.

Две години след като се роди идеята за нови правила, те вече са разписани. Главният архитект планира няколко улици в центъра да дадат тон как трябва да изглежда една фасада.

„ „Граф Игнатиев“, „Солунска“, прилежащите улици „Шишман“ и „6-и септември“. Сканирахме всички елементи по фасадите, наслояванията с климатици включително и с най-дребните елементи като кабели по фасадите”, обясни Здравко Здравков.

Новите правила засягат и топлото, и студеното вкъщи, климатиците и техните външни тела ще трябва или да изчезнат от фасадите, или да са под специален ред.

При бъдещ ремонт собствениците на сгради в центъра ще могат да искат помощ от общината. Тя ще прави проекта, а живущите ще платят ремонта.

РЕМОНТЪТ НА ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ: Част от улиците ще бъдат завършени догодина

„Всяка една от тези сгради има паспорт, в който са дадени възможните цветови решения като палитри, които ще бъдат задължителни при следващи промени и намеси в сградата”, заяви Здравков.

Собствениците ще могат да избират цвят от 6 палитри, всичките със спокойни и пастелни цветове.

Чугунени колчета сменят гранитните ограничители на ул. „Граф Игнатиев”

В крайните квартали също искат правила, но за тях все още няма план. Уточнява се как ще изглеждат настилките, осветлението и останалото градско обзавеждане.

Ако бъде приета, наредбата трябва да влезе в сила от следващата година. Като се предлага 3-годишен срок рекламите да се намалят, кабелите да се изрежат, а климатиците да спрат да капят върху пешеходците.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.