Коментират ген.-майор Съби Събев и Ангел Найденов, бивш министър на отбраната

„В първи кръг на преговорите сме за F16  и тази ситуация, в която сме в момента, е резултат от прибързан оптимизъм, деклариран от политическото ръководство на Министерството на отбраната”. Това заяви бившият военен министър Ангел Найденов в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Найденов и ген.-майор Съби Събев коментираха преговорите за самолетите F 16, както и изказването на военния министър Красимир Каракачанов, че на този етап има неудовлетворителни ценови предложения.

ПРЕГОВОРИТЕ ЗА F-16: Резултат се чака в събота

„Този оптимизъм се заключаваше във факта, че може да се постигне договор в рамките на 3 до 4 месеца след вземане на политическото решение и да се постигне цена, съпоставима с цените на самолетите в Бахрейн и Словакия, които са в порядъка на 230 до 250 милиона лева единична цена и отклонението да не бъде повече от 300 милиона лева от първоначално гласуваното решение на НС ”, заяви още Ангел Найденов.

„Трябва да се изчака да се завърши първият кръг на преговорите и тогава, ако има някои цени по отделни елементи на сделката, които не ни удовлетворяват, евентуално да се търси договореност. Такива изявления първо вредят на преговорите, внасят неувереност в САЩ, че ние сме сериозен партньор. Колкото до сумата – Словакия за 14 изтребителя заделя малко над 1,8 милиарда щатски долара. Ние за 6 самолета с пълния пакет въоръжение искаме да минем с над 1 милиард щатски долара с ДДС. Докато в Словакия тази сума е без ДДС”, заяви ген.-майор Съби Събев. „Тази цена, която САЩ искат, тя е за пълния многоцелеви пакет въоръжение. Ако искаме да намалим цената, трябва да бъде за сметка на нещо – най-вероятно въоръжения комплект. Правителството трябва да вземе съответните решения”.

„Имаше 4 показателя, които бяха заявени, по които ще се водят сегашните преговори. Към момента имаме разминаване или опит да се сближат предложенията на двете страни и по четирите показателя”, заяви Найденов.

„Да, винаги е възможно връщане и към втория класирал се, тоест към Грипен. Но никой досега не е казал каква скрита цена има зад тази опция, ако се купи пълният пакет въоръжения за многоцелеви способности и то при сключването на договори с няколко страни. Това ще надхвърли тези 1,8 милиард”, коментира ген.-майор Събев.

„Нека се отнасяме по-хладнокръвно към изявленията на този етап от преговорите”, допълни Ангел Найденов.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.