Иванка Багдатова-Мизова си отива заради къщите за гости

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ гласува освобождаването на заместник-изпълнителния директор на Фонда Иванка Багдатова-Мизова, считано от днес.

Името на Мизова нашумя около скандала с къщи за гости. Оказа се, че телефонът й е обявен в сайт за резервации на къща за гости „Тара“ в село Юндола. Тогава пред NOVA в качеството си на министър на земеделието Румен Порожанов обясни: „Поискал съм официална проверка. По думите на г-жа Мизова тя е имала доброто намерение да помогне на тези хора да си направят сайт още през 2011 г. Тогава си е сложила телефона и го е забравила. По нейните думи никой не я е търсил. Една проверка може да установи дали е съпричастна към проекта”, заяви Порожанов в ефира на „Здравей, България” на 30 април.

Въпреки това премиерът Борисов нареди Порожанов да поиска оставката на Мизова.

Две седмици по-късно стана ясно, че отстранената зам.-директорка е останала на длъжността си, което стана причина за оставката на самия министър Румен Порожанов. В министерството го наследи Десислава Танева, която веднага след като се закле, заяви, че Иванка Богданова-Мизова ще бъде освободена от длъжност. 

ОСТАВКИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ: Правилни ли са?

Управителния съвет на ДФЗ избра Евдокия Кръстева за заместник-изпълнителен директор на мястото на Мизова. 

Кръстева има две магистратури – по право и по аграрна икономика от Университета за национално и световно стопанство. В периода февруари 2001 г.- юни 2008 г. е била главен секретар на Изпълнителната агенция по лозата и виното. От октомври 2012 г. до юли 2015 г. е съветник по кохезионната политика в постоянното представителство на България в Брюксел.

От юни 2008 г. до момента работи в Министерски съвет като държавен експерт в дирекция „Централно координационно звено“ и началник отдел в дирекция „Мониторинг на средствата от ЕС“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.