Премиерът Бойко Борисов подкрепи искането на Цацаров за разследване на висши политици

Въвеждат тол такси по магистрала „Хемус”. Това обяви премиерът Бойко Бориков, който инспектира част от аутобана и даде старт на строежа на нова отсечка. Не са ясни, обаче, сроковете, в които ще започнат да събират пари за пътуването по „Хемус”.

Борисов обеща, че магистралата ще бъде готова изцяло през 2023-та. Той съобщи също, че в държавния бюджет догодина ще бъдат увеличени средствата за заплати в публичния сектор.

„В тази посока, до „Боаза”, фактически минаваме вече по равното”, коментира Борисов.

Началото на строителството на новото трасе беше поставено между градовете Ловеч и Плевен и ще свърже останалите три участъка в посока София - до Ябланица. Премиерът уточни, че досега отчуждителните процедури на земеделските земи са забавили проекта, но когато бъде изградена автомагистралата БВП в този региона на страната ще се увеличи.

„Целта е да направим проекта необратим. Догодина дотук, а до 2021 – 2022г. максимум да съединим с Търговище. „Хемус” минимум с 10% ще вдигне брутния вътрешен продукт. Виждате надолу по „Марица”, по „Тракия”, по „Струма” колко инвеститори има, няма работници”, коментира Борисов.

Общата им дължина е 56 километра, а прогнозите на властта са, че до края на следващата година участъците ще са готови. През 2023г. магистрала „Хемус” трябва да стигне до Варна, като за нея е предвидена тол система. „Всичките тези пари за тези съоръжения, които се влагат, трябва да се плащат. Едно е да поддържаш две ленти зимно време. Друго е шест. Тол системата е справедлива. Особено тежкият трафик, над 3,5 тона, който износва най-много пътните съоръжения - да си плаща. Това е целта”, посочи още Бойко Борисов.

Борисов подкрепи искането на главния прокурор за разследване на висши политици със съдействието на събрана от ДАНС информация. Но се обяви против това „някоя от властите да се опитва да се бърка в независимата съдебна власт”.

"Нали затова се борихме – съдебната власт да е независима? Прокурорите си избират прокурори, съдиите – съдии, а ние, другите власти – президентска, изпълнителна, парламентарна, си гледаме своите задачи. Но така са решили – така правят”, коментира министър-председателят.

На въпрос кой се бърка в работата на съдебната власт, той заяви:  „Аз не викам магистратите един по един при мен”.

По време на инспекцията си на магистрала „Хемус”, Борисов преряза лентата на високотехнологична преса, с инвестиция за близо 100 млн.лв., в завод в Шумен. По думите му именно тези инвестиции правят високия брутен вътрешен продукт.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.