Това решиха министрите на културата на страните от региона

Съветът на министрите на културата на страните от Югоизточна Европа реши на заседание в София да бъде създаден постоянно действащ фонд за регионално сътрудничество в културната област. Това каза министър Боил Банов на пресконференция в НДК след срещата, съобщава БТА.

Съветът е предоставил на България мандат да разработи учредителните документи и механизмите за действие на фонда. "При разработването им ще разчитаме на солидната подкрепа на партньорите ни от ЕК, ЮНЕСКО и Съвета на Европа", каза Банов. И допълни, че се предвижда фондът да се финансира основно чрез бюджетите за култура на страните членки на организацията. "Ще инвестираме допълнителни средства и енергия в популяризирането на нашите култури, наследство, творчество и иновации и ще съдействаме за утвърждаване на положителния образ на региона като цяло", обясни Банов и добави, че фондът ще насърчава изпълнението на проекти за регионално и международно културно сътрудничество на основата на кординираните действия на страните от Югоизточна Европа и на общите им приоритети. Фондът ще позволи обединяването на ресурси, улесняването на сътрудничество и видимостта на културния обмен и действия, коментира министър Банов.

Мутафчиев: За две години заплатите на актьорите скачат с 40% (ВИДЕО)

Той отбеляза, че основната тема на днешната среща е била свързана с приноса на културата в международните отношения. Министрите са се обединили около идеята, че в днешния глобализиран и сложен свят международното културно сътрудничество е от решаващо значение за постигане на добросъседски връзки. Според Банов заедно страните от региона стават по-видими на световната културна карта.

На днешната среща България е предала официално председателството на Съвета на министирте на културата на страните от Югоизточна Европа на Хърватия за следващия едногодишен период.
Заместник-министърът на културата на Хърватия Ива Храсте-Сочо посочи, че по време на хърватското председателство ще отделят особено внимание на въпроса за намиране на модели и механизми за повишаване на мобилността на хората на изкуството и на експертите в областта на културата. Ще се насочим и към подкрепа на евроинтеграцията в областта на културата на държави от региона, които все още не са членки на ЕС, както и на укрепването на сътрудничеството и изграждането на мрежи в областите на творческите дейности и на културното наследство, отбеляза тя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.