Управляващата коалиция се разпадна, след като канцлера Себастиан Курц оттегли партията си от нея

Извънредна среща на президента и канцлера на Австрия определи кога ще са предсрочните избори. Страната продължава да е обхваната от политическия скандал, който свали правителството.

Видеозапис показа как лидерът на една от двете управляващи партии обсъжда корупционни сделки с обществени пари с мнима дъщеря на руски магнат. Това може да нанесе удар на националистическите формации в цяла Европа, дни преди Евроизборите. 

И днес продължиха консултациите във властта какво да се прави оттук нататък. Президентът и канцлерът се срещнаха отново и официално обявиха, че ще има предсрочни избори.

"И вчера казах - това, което се случи, не е истинската Австрия. Аз изгубих доверие в част от федералното правителство. Затова с канцлера се съгласихме, че трябва да пристъпим към избори. Предсрочен вот за парламент", заяви президентът на Австрия Александър Ван дер Белен.

Корупционният скандал в Австрия доведе до предсрочни парламентарни избори (ОБЗОР)

Уличеният в опит да организира корупционна сделка вицеканцлерът продължава да отрича вината си. Хайнц-Кристиан Щрахе каза, че единственото престъпление, което показва тайното видео е незаконен запис на частна среща и той ще търси правата си в съда. Но обществените настроения са срещу Щрахе.

"Бях напълно прав когато казвах, че такива сополанковци като бившия шеф на партията им Хайдер и този Щрахе, който се правеше на Супермен, страдат от собствената си глупост и наглост", коментира Паул Вайнигер, жител на Виена.

"Надявам се партията на свободата гръмко да се провали на Евроизборите. Да им покажем пред урните какво е наказанието за тяхното поведение", коментира Ото Шмит, жител на Виена.

Някои анализатори очакват точно това. Партията на свободата е една от типичните евроскептични, националистически формации, които набраха скорост в Европа в последните години. Тя беше една от най-успешните, като договори равноправно място в управлението на страната. От поведението на лидера й обаче излиза, че рекламиращите себе си като нови и различни националисти, зад завесите може да имат друго лице. Канцлерът на Германия не пропусна шанса да го изтъкне и заговори на посещение в чужбина за продажни политици.

 „С презрение, популистите искат да разрушат обединена Европа. Трябва решително да се изправим срещу това течение. Политиците, които са за продан играят своята роля. Трябва да решим този проблем, за да продължим напред”, заяви Ангела Меркел.

Предсрочните избори в Австрия ще са през септември. Повече от 2 години преди изтичането на мандата на сегашния парламент.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.