Стотици се записаха за маратона

В Пловдив се провежда първият национален фестивал на пешеходеца.Той обединява идеята за здраве, активен спорт, движение и здравословно хранене.  Маратонът ще започне от Гребната база в града в 10:30. Участниците ще трябва да изминат 2 маршрута. Единият е 2 км, а другият 5 км. До момента са се записали да участват над 770 души. Специалистите изчисляват, че средно на ден хората изминават по 4000 крачки.

Има хора, за които ходенето пеша не е просто мисия, а начин на живот. Начин да преодолееш физическите проблеми и ежедневното психическо натоварване. То е здраве и емоция. Албена е на 47. Преподавател е по аеробика и фитнес. Всеки ден задължително изминава пеша по 30 минути. Правило, което препоръча като спортен  специалист.

Рекорди и супер резултати на Маратон Варна

„Ходенето със сигурност е заложено в човешката раса и в човека като отделен индивид още с началото на човечеството. Човек е оцелявал благодарение на движението, благодарение на ходенето в различните му скорости”, заяви прподавателят по аеробика и фитнес в МУ- Пловдив Албена Иванова.

И за младия учител по физика Виктор Йотов ходенето пеша до работното място не е само разтоварване, но и начин за изгаряне на мазнините в организма.

 „Чрез ходенето аз се поддържам както физически здрав, така свалям и напрежението от тежкия работен ден. Поне по 3-4 километра на ден се стремя да правя , за да мога да се поддържам в добър тонус”, сподели учителят по физика в ЕГ “Иван Вазов“ – Пловдив Виктор Йотов.

А най-малкият участник в пешеходния маратон е 3-годишен. Кръстигна Генова пък е най-възрастният участник, който се е записвал се досега. Тя е на 72 години.

„Да наистина спортът е съдба за мен, защото моят треньор се превърна в мой съпруг и до досега сме заедно. Всеки ден тренираме”, сподели тя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.