Тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури, заяви президентът

Институциите, които са ангажирани с избора на главен прокурор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност. Това каза президентът Румен Радев на брифинг в Благоевград, съобщава Агенция „Фокус“.

ЗА НОВИЯ ПЪРВИ ОБВИНИТЕЛ: Президентът се срещна с представляващия ВСС, премиерът - с критика

Той отговори на въпроси, свързани с приключването на консултациите с представителите на съдебната власт относно избора на нов главен прокурор, оценката, очакванията и репликата на премиера, че не е работа на другите власти да коментират и да се бъркат в съдебната власт.

ИЗБОРЪТ НА НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР: Срещите на президента продължиха с разговор с правосъдния министър

„Мисля, че това е една изкуствена драма. Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи”, заяви президентът Радев. Той посочи, че не обсъжда личности и не настоява за имена, а за спазване на закона. „Затова мисля, че тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури за избора на нов главен прокурор, защото обществото не очаква справедливост, а очаква реална борба с корупцията”, допълни президентът Румен Радев. Той каза още, че това е причина всички институции, които са ангажирани с този избор, да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност. 
 
В отговор на въпрос за хода на преговорите за нов изтребител за Българската армия Румен Радев подчерта, че в този много важен за страната ни проект не е трябвало да се подхожда „с лозунги и заклинания, а с реални аргументи“, съобщава БГНЕС. „След като правителството и Народното събрание „задраскаха“ състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори“, посочи президентът и допълни, че неясни остават и условията за индустриално сътрудничество и офсет, които са важни за нашата икономика. 
 

В Благоеврград Радев беше гост на на тържествената церемония днес по дипломиране на двадесет и петия випуск на Американския университет. "Вярвам, че младите хора от десетки държави, които избраха да завършат Американския университет в Благоевград, ще дадат пример на своето и  следващите поколения за това, че автентичният и траен успех изисква висока лична мотивация, пълна отдаденост и дисциплина", каза президентът. 

Държавният глава поздрави 197 бакалаври от 17 държави и 21 магистри по бизнес администрация за ръководни кадри. „Преследвайте  мечтите си и използвайте всяка възможност пред вас за доброто на нашето общо бъдеще“, заяви президентът на абсолвентите и им пожела успех. Румен Радев изрази надежда, че с просветените си знания и силно лидерство младите хора ще допринесат за развитието и благополучието на нашите общества.

Президентът открои и ежедневните усилия на ръководството и преподавателите на университета за качествено образование и перспективни умения, посветени на бъдещето на младите хора, които, по думите му, ще дават резултат години напред.

Преди церемонията държавният глава Румен Радев разговаря със Стивън Съливан - президент на Американския университет в Благоевград. Сред завършващите висшето учебно заведение студенти 57% са от България, а останалите са от Албания, Грузия, Русия, Виетнам и САЩ.

Държавният глава поздрави и проф. Минко Балкански, на когото днес беше присъдено почетно звание „Доктор хонорис кауза“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.