Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев влязоха в задочен спор

Първите мъже в държавата влязоха в задочен спор. Причина се оказаха консултациите при държавния глава за избор на нов главен прокурор. В дните преди изборите са възможни и провокации, допусна Борисов „Четвъртък или петък ще ни правят Костинброд – ще има някакъв вариант. Нали си спомняте лъжата? Пак същите кандидати са там. Когато отидоха и казаха, че в Костинброд се правят фалшиви бюлетини, че има автобуси с двойни дъна. Помните ли? Чудовищна история. 100% лъжа и измама… Ще гледат да ни ударят с някаква лъжа, да няма време да реагираме…”, коментира премиерът Бойко Борисов.

По време на мащабен предизборен форум на ГЕРБ, премиерът отново разкритикува консултациите, които държавният глава проведе с висши магистрати заради избора на нов главен прокурор.

Радев: Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери

„Къде в Конституцията пише, че разделените власти имат право да се месят в съдебната система и да ги привикват на килима един по един. Тази справедливост ли искаме? Това ли е целта на срещите – защото като отиде магистратът сам на тази среща в президентството, какво прави?”, посочи още Борисов.

„Това е една изкуствена драма, всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона”, заяви президентът Румен Радев.

ЗА НОВИЯ ПЪРВИ ОБВИНИТЕЛ: Президентът се срещна с представляващия ВСС, премиерът - с критика

Според държавния глава, целта на консултациите била да отговорят на обществените очаквания за мотивиран и прозрачен избор на нов главен прокурор. „Обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност”, посочи още Радев.

След като от ГЕРБ внесоха жалба в ЦИК със съмнения, че президентът участвал в предизборната кампания на БСП, днес отново видяха опити за атака от страна на опонентите си.

ИЗБОРЪТ НА НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР: Срещите на президента продължиха с разговор с правосъдния министър

„След президентските избори през 2016 година сме изправени пред едно безпрецедентно политическо генно инженерство, имащо за цел да свали демократично и законно избраното правителство”, посочи министърът на финансите Владислав Горанов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.