Болните в труднодостъпни планински села са десетки

Проблем с доставката на високопроходими линейки за Спешна помощ. След като обществената поръчка миналата година се провали -  до момента не е проведен успешен търг.

След серия от скандали с обжалване на обществената поръчка, в края на миналото лято здравните власти договориха доставката на 280 нови линейки за Спешната помощ. До момента са доставени една десета от тях. Необходимите 120-те високопроходими реанимобила, обаче, все още не могат да бъдат договорени, тъй като липсва фирма, която да иска да ги доставя.

Десетки болни в труднодостъпни планински села. Това е ежедневието на доктор Стефан Чепенков и колегите му от центъра за Спешна помощ в Кюстендил. „Много трудно се работи. Върви се пеша по 40 минути, не може колата да стигне до там. Трябва да бъде 4х4, трябва да бъде по-нова кола. И цялата тази апаратура – остава там, ако вземем да я носим – не можем. Ако сме двама мъже – лека и шофьор – добре, но ако е жена, как ще стане?”, коментира д-р Чепенков от ЦСМП – Кюстендил.

Лекарите в Спешна помощ – Русе масово подадоха оставки

Подобна е ситуацията и в Кърджали. Още преди години ви разказахме как медицинска сестра върви километри през двуметрови преспи, за да постави инжекция на болно бебе. В района единствената високопроходима линейка е стар автомобил – дарение от швейцарската армия. В София и областта за няколко милиона души има общо 8 високопроходими линейки.

„За терени като Стара планина, където нашият филиал в Своге обслужва, за филиалите ни в Драгоман, в Пирдоп – също е необходимо автомобили с висока проходимост почти за всеки адрес”, коментира Радослав Георгиев, ръководител на автобазата на ЦСМП – София-град. 

80% от наличните линейки – високопроходими и обикновени, пък трябва спешно да бъдат подменени. На фона на недостигащите спешни медици, с тези линейки трябва да се покриват около 13 000 сигнала на месец – включително и фалшивите. Например, докато преди седмици възрастен мъж почина пред пета градска болница, в същия момент спешните екипи са помагали на 13-годишна родилка и са били извикани да вадят кърлежи и… въшки.

„Средният пробег на автомобилите е около 350 000 километра и не по-малко от 10 години като възраст. Медицинското оборудване също е остаряло”, посочи още Георгиев.

Протест и заплахи за оставки в болницата в Горна Оряховица

От последните месеци Спешната помощ в София вече разполага с 8 нови линейки, 14 са разпределени из страната. Тепърва трябва да бъдат доставени още 258. „Автомобилите са чисто нови, апаратурата е чисти нова”, каза Радослав Георгиев.

Все още не е ясно, обаче, защо автомобилните фирми не искат да доставят високопроходими линейки. „Не сме получавали сигнали за проблеми с техническото задание. Ще подготвим ново техническо задание и в най-кратки срокове ще бъде обявена нова обществена поръчка”, коментира Мария Иванова.

Това ни отговориха от здравното министерство преди 9 месеца. Сега в писмо ни обясниха, че изготвят нови технически спецификации, а обществената поръчка все още не е проведена.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.