Те бяха въведени през март 2018 г.

Американският президент Доналд Тръмп подписа двата указа за премахване на митата върху стомана и алуминий от Канада и Мексико. Текстът на документите бе разпространен в неделя, съобщиха от пресслужбата на Белия дом, цитирани от ТАСС.

"Открих, че вносът на алуминий от Канада и Мексико вече няма да застраши националната сигурност на САЩ", се казва в заповед на държавния глава.

САЩ и Канада отменят митата върху стоманата и алуминия

В съответствие с тези констатации, той реши да "изключи Канада и Мексико“ от списъка на страните, за които се прилагат вносни мита. Подобен документ беше публикуван и за премахването на митата върху вноса на стомана от тези две страни.

През март 2018 г. САЩ започнаха да въвеждат мита върху вноса на стомана и алуминий, предоставяйки на много страни отложено плащане. От 1 юни миналата година са влезли в сила ограничителни мерки по отношение на Канада, Мексико и Европейския съюз. След това администрацията на Тръмп оправдава решението си за въвеждане на мита на метали от Канада и Мексико с необходимостта от запазване на национална сигурност.

Тръмп отложи митата за автомобили от ЕС

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.