Вдигат ли търговците изкуствено цените на продуктите преди промоция?

Клиенти откриха подвеждащи промоции в рекламните брошури на големите вериги. Уж намалени стоки се продават на редовни цени, алармираха зрители на NOVA.

Всяка седмица, за да привличат потребителите, търговците обявяват различни намаления, промоции и кампании. През последните седмици контролните органи установяват нелоялни търговски практики, свързани с фалшиви промоции. Най-често това са изкуствено завишаване на цените, липса на продукти от промоционалните брошури в магазините, скрити условия, за да се възползваме от намалението и дори по-високи цена на каса от тези в брошурите.

Измама с мистериозни кутии в интернет (ВИДЕО)

Обещания за огромни отстъпки и стоки на атрактивни цени в рекламните брошури на търговските вериги приканват потребителите към бързи покупки. При по-внимателен преглед Таня Любомирова с изненада открива, че ниските цени на дезодоранта, който обичайно купува, не са чак толкова ниски.

Дезодорантът е намален от 7.79 на 4.49 след отстъпка от 40%, става ясно от брошурата - цена, на която Таня традиционно купува продукта от магазина.

За да проверим, заедно с инспекторите от Комисията за защита на потребителите, влизаме като тайни клиенти в магазина. Със скрита камера искаме брошурата с намаленията за седмицата.

"Взехме една електрическа ютия, един козметичен продукт – дезодорант, и една опаковка кафе. И трите стоки бяха с обявени намалени цени", каза инспекторът в КЗП Виктория Димитрова.

Нов вид измама: Продавачи стават жертви на мними купувачи онлайн

"Заблудата идва и оттам, че много от търговците практикуват нелоялната практика - първо увеличават цената - с от 10 до 50%, след което обявяват промоция", каза още Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

"При такова съмнение единствено контролният орган би могъл да направи проверка, като изисква съответните документи, тъй като по закон старата цена, която е зачертана на етикета на продукта, трябва да бъде цената, която търговецът е предлагал един месец при датата на намаление", добави Димитрова.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Вашите сигнали и предложения за теми очакваме на georgi.georgiev@ntv.bg и Facebok страницата на рубриката „На твоя страна

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.