Има различни предложения за възстановяването на изгорелия покрив

Франция получава странни предложения за това как да изглежда покривът на катедралата "Нотр Дам" след пожара, който го изпепели, предаде БГНЕС.

Сред най-оригиналните предложения на архитекти е идеята на компания от Швеция "Ulf Mejergren Architects", която предлага на мястото на изгорелия дървен покрив да има плувен басейн. Компанията посочва, че басейнът ще е отворен за граждани и ще бъде "място за медитация с неподражаема гледка към Париж". Статуите на 12-те апостоли, които бяха спасени от пожара, ще бъдат върнати около басейна и ще "бдят' над къпещите се в него.

Изгорелият покрив на "Нотр Дам" е замърсил площада пред катедралата с олово

Стотици експерти призоваха Макрон да се откаже от спешното възстановяване на „Нотр Дам”

Фирма на архитекти от Париж пък предлага изгорелият дървен връх да бъде заменен със стъклен, а покривът да е направен от соларни панели. Според компанията "Vincent Callebaut Architectures" това ще превърне ремонтирания "Нотр Дам" в "сграда на позитивната енергия", ще бъде пример за екоинженерство и ще покаже колко напредничава е католическата църква.

Устойчивостта на структурата на катедралата "Нотр Дам" на силни ветрове е намаляла

Архитектът Александър Часанг предложил на покрива на "Нотр Дам" да бъде изграден многоетажен паркинг за автомобили. Така катедралата щяла да "олицетворява нашата ера".

Предложения правят не само архитекти. Една от най-тиражираните идеи на граждани е на покрива на "Нотр Дам" да се направи ботаническа градина.

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В „НОТР ДАМ“ В ПАРИЖ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.