Репортерът Марин Николов показа как здрав мъж получава процент инвалидност

Прокуратурата се самосезира след разследването на NOVA за издаването на фалшиви епикризи за глухота и епилепсия. Марин Николов показа как лекари издават амбулаторни листове на здрав мъж, когото дори не са виждали. В схемата са замесени няколко лекари с различни специалности, както и посредници. Чрез тях напълно здрав мъж се сдобива с диагнози за глухота и епилепсия. На базата на неверни документи месеци по-късно мнимият пациент получава ТЕК-решение за 35% инвалидност. За него не се полага пенсия, но схемата е подобна и при инвалидите на хартия, които получават помощи, признават лекари. 

Фалшиви диагнози с цел инвалидност - адекватна ли е наредбата за ТЕЛК?

Прокуратурата и полицията в Хасково тръгнаха по следите на уличените медици от града. Разпитите на свидетели и събирането на документи трябва да приключи до две седмици. Ако бъдат събрани достатъчно доказателства, лекарите, издали неистинските документи, могат да бъдат осъдени на две години затвор или пробация.

Разкритите от екипа ни злоупотреби са основно на етапа по набиране на документи преди явяването на пациента пред ТЕЛК. Самите комисии не носят отговорност за тяхната истинност, когато човекът се явява с тях. Те не го преглеждат обстойно с апаратура на място. Това дава почва за злоупотреби, твърдят юристи, лекари и хора с увреждания. В същото време, новата наредба, приета като мярка срещу фалшивите ТЕЛК-ове, оряза пенсиите на много истински болни, твърдят майки на деца с увреждания. Съгласни с тях са и от Българския лекарски съюз.

На фона на това от Националния осигурителен институт отчетоха, че пенсиите за инвалидност са намалели, но незначително - с 0,2%. По-значителни са разликите при новите пенсионери с ТЕЛК. Ако през последното тримесечие на 2017 г. те са били над 10 000 души, то през същия период на 2018 г. са около 6 500. 

По-малък е и броят на хората с възстановени ТЕЛК-пенсии след преосвидетелстване - с около 8 на сто. 

През последните месеци на 2018 г. влезе в сила спорна промяна за определяне на трайно намалена нетрудоспособност. С нея държавата искаше да се бори с фалшивите ТЕЛК-ове, а пациенти се оплакваха, че новите правила са в ущърб на нуждаещите се. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.