Хайко Маас е на официално посещение у нас

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас е на официално посещение в София по покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Снимка: Олег Попов, NOVA

По време на разговора помежду си двамата обсъдиха и скандал, след който падна австрийското правителство. Видеозапис показа как лидер на една от крайнодесните партии в управлението обсъжда корупционна сделка с дъщеря на мним руски олигарх.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

На въпрос на NOVA трябва ли европейските служби да преосмислят информацията, която споделят с австрийските си колеги, германският външен министър отговори, че в обмена на информация важно значение има доверието.

"За нас Австрия е важен партньор. Това, което наблюдаваме в момента там, е всичко друго, но не и успокояващо. Ние се надяваме Австрия да говори на проевропейски глас в ЕС. А това не можеше да се очаква поне от част от настоящото правителство. Ние искаме да имаме добри отношения с Австрия", заяви Маас. 

Борисов се срещна с министъра на външните работи на Германия Хайко Маас

Популистите са хора, които предлагат на пръв поглед лесни решения на трудни въпроси. Аз, също като Хайко, не знам дали ще има влияние и дали това ще намали евроскептичните и популистки партии в следващия ЕП. Но се надявам това да се случи след този скандал, който наблюдаваме в Австрия", коментира Захариева.

По-късно германският външен министър разговаря и с президента Румен Радев. Двамата определили миграцията и охраната на външните европейски граници като "фактори на сигурността, които изискват силна Европа".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.