Палестинците са готови за прекратяване на огъня и "инцидентите с насилие" в Ивицата Газа

Израел и управляващото движение в Ивицата Газа „Хамас” постигнаха споразумение за прекратяване на огъня за период от шест месеца, предаде РИА Новости.

Палестинците са готови за прекратяване на огъня и "инцидентите с насилие" близо до граничната ограда, за запазване на буферната зона от 300 метра, както и да прекратят т.нар. нощни конфликти.

Нетаняху: Израел нанесе тежък удар на радикалните групировки в Газа

На свой ред Израел е готов да разшири риболовната зона  до 15 морски мили и да започне преговори за електроенергията и финансите. Отбелязва се, че споразуменията са постигнати чрез посредничеството на Египет и с помощта на представителя на ООН.

Катар дарява 500 млн. долара на палестинците в Газа и Западния бряг

В началото на май отново възникнаха противоречия между Израел и движението, управляващо  Ивицата Газа. Тогава започнаха военни действия, които доведоха до смъртта на повече от 25 палестинци и четирима израелци. С посредничеството на Египет и Катар страните успяха да сключат примирие, след което емирът на Катар обяви, че ще отпусне 480 млн. долара за хуманитарна помощ на палестинците в Ивицата Газа и на Западния бряг.

Възможен ли е мирът в Ивицата Газа и Западния Бряг?

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.