Животното е открито в двор на къща, но след това избягало

4-месечно мече, вероятно отделило се от майка си, е открито снощи около 20.00 часа в частен двор на необитаема къща в пернишкото село Кладница. Това съобщи директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, който заедно с горски служители от териториалното поделение на предприятието, е реагирал веднага на подадения сигнал от местни жители. Мечето, намерило подслон в двора на къщата, се покатерило на оградата, след което се озовало на близкия бор на височина около 15 метра и после избягало.

Полярно мече стана сензация в берлинската зоологическа градина (СНИМКИ+ВИДЕО)

За случая са информирани РИОСВ - Перник, полицията и пожарната. Уведомени са също неправителствените организации „Четири лапи” и „Зелени Балкани” за евентуалното транспортиране на животното до тяхна база. Незабавно са предприети всички предохранителни мерки по спасяване на мечето, като се осигурява периметър. С падането на нощта хората са се изтеглили, а термокамерите за наблюдение заснели как животното слиза от дървото и поема към гората.

Зоологическата градина в Берлин представи 3-месечно бяло мече (ВИДЕО)

Служители на „ДЛС Витошко-Студена” и в момента дежурят на място, за да проследят дали мечето ще се появи отново. Специалисти коментират, че то не би могло да оцелее, само ако не успее да открие майка си.

Мечките са част от екосистемата на Витоша. По наблюдения на ловни специалисти и на база заснетото от фотокапаните към момента броят на мечките в планината е над 15, като числеността им ежегодно се увеличава, уточняват от ЮЗДП.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.