Зеленски не осъществи контрол над мнозинството в сегашния парламент

Току-що встъпилият в длъжност президент на Украйна Владимир Зеленски назначи провеждането на предсрочни парламентарни избори на 21 юли, предаде БГНЕС.

Когато встъпи в длъжност в понеделник, 20 май, Владимир Зеленски заяви, че обещава „ да защитя суверенитета и независимостта на Украйна".

Веднага след встъпването си в длъжност новият украински президент предсрочно разпусна Върховната Рада.

"Разпускам Върховната Рада на осмото й събрание", заяви той.Първоначално се заговори за провеждането на предсрочни парламентарни избори през есента, по-точно през октомври.

Владимир Зеленски встъпи в длъжност като президент на Украйна (СНИМКИ)

Но очевидно множеството и трудни задачи, стоящи пред Украйна, не позволяват вотът да се отложи, поради което в горещия юли украинците ще избират новите си законодатели.

Зеленски не осъществи контрол над мнозинството в сегашния парламент и влезе в пререкания с враждебни депутати, които обвини в умишлено забавяне на встъпването си в длъжност и нарече "дребни мошеници".

Неговият екип заяви в петък, че страната се нуждае от "парламент, който да функционира". Зеленски каза, че първата му задача е да прекрати конфликта с подкрепяните от Москва сепаратисти на изток.

"Първата ни задача е прекратяване на огъня в Донбас," каза новоназначеният президент по време на церемонията в парламента.

Той заяви, че е готов да пожертва поста си за мир в Донбас. "Заради това нашите герои да не умират повече, аз съм готов за всичко и определено няма да вземам компромисни решения. Готов съм да загубя популярността си, своят рейтинг и, ако е необходимо, без колебание да загубя поста си, само за да настъпи мир”, каза Зеленски във Върховната Рада.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.