В петък преговорите между консерваторите на Мей и лейбъристите в опозиция се провалиха

Тереза Мей предложи на депутатите "ново споразумение за Brexit", за да се излезе от безизходицата. Това съобщи БТА. 

Тереза Мей се готви да направи "смело предложение" за Brexit

"Има последна възможност да се намери начин" да се отговори на вота на британците, добави пред журналисти Мей. Тя също така предложи на депутатите да гласуват по организирането на втори референдум за Brexit и за временното оставане на Великобритания в митнически съюз с ЕС.

Мей уточни, че правителството й ще включи в новия текст на споразумението за Brexit изискване депутатите да гласуват дали да се организира втори референдум, предаде Ройтерс.

Ако депутатите гласуват за организиране на втори референдум, той ще се състои преди споразумението за излизане от ЕС да бъде ратифицирано, уточни Мей. Ако одобрят законопроекта и отхвърлят идеята за втори референдум, Обединеното кралство може да напусне ЕС в края на юли.

Великобритания няма да напусне ЕС, освен ако споразумението за Brexit получи подкрепата на парламентарно представените политически партии, добави тя.

Мей съобщи, че законопроектът за Brexit, който тя смята да внесе в парламента в началото на юни, ще включва "значителни промени за защита на икономическата и конституционна цялост на Обединеното кралство".

"Истината е, че след три опита да се получи парламентарна подкрепа няма да напуснем ЕС, освен ако имаме споразумение, което може да осигури по-широка партийна подкрепа", заяви британският премиер.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин обаче каза, че неговата формация няма да подкрепи плана на Мей. "Не можем да подкрепим този законопроект, тъй като той на практика е преработка на това, което сме обсъждали преди", каза Корбин пред медии, предаде Ройтерс. 

В петък преговорите между консерваторите на Мей и лейбъристите в опозиция се провалиха часове след като премиерът се съгласи да обяви в началото на юни кога ще подаде оставка. Вчера говорителят на Лейбъристката партия по въпросите за Brexit Киър Стармър каза, че за да се излезе от задънената улица, правителството трябва да свика нов референдум за Brexit. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.