Камара на представителите ги иска, за да прецени дали президентът е в конфликт на интереси

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обжалва решение на федерален съдия, който блокира неговото искане да бъде забранено на Комисията по надзор и правителствена реформа при Камарата на представители да изиска неговите данъчни декларации за последните 10 години чрез призовки, предаде БТА. 

Тръмп е спечелил над 479 млн. долара през 2018 г.

Адвокатите на Тръмп и на неговата компания подадоха жалбата в Окръжния апелативен съд на столичния окръг Колумбия ден след като друг окръжен съд подкрепи призовката на конгресната комисия, която изисква данъчните декларации на Тръмп от неговата счетоводна фирма "Мейзарс". Това решение на съда от по-ниска инстанция бе преценено като несполука на президента републиканец в започващата юридическа битка между него и демократите в Конгреса, които разследват различни аспекти на дейността на неговата администрация.

 През май ще се решава дали да бъдат публикувани данъчните декларации на Тръмп

Въпросната комисия към контролираната от демократите Камара на представителите казва, че данъчните декларации на Тръмп са й необходими, за да прецени дали президентът е в конфликт на интереси или е нарушил закона, като не се е "отвързал" от своите бизнес холдинги, както това са правили предишни президенти. 

Тръмп неведнъж вече отбеляза, че не смята да предоставя своите данъчни декларации с аргумента, че регулиращите органи продължават да проверяват неговите компании. Затова, според него, е нежелателно да се публикува данъчната му информация.

По време на предизборната си кампания през 2016 г. той беше обещал да публикува данъчните си декларации, но така и не направи това. В едно интервю през 2017 г. Тръмп каза, че е възможно да ги публикува едва след като напусне Белия дом. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.