Те са обсъдили ситуацията в Украйна, Сирия, позиции на ООН, както и взаимоотношенията с Иран

Руският президент Владимир Путин е обсъдил по телефона с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон положението в Украйна след встъпването в длъжност на новия президент, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от TACC и агенция "Фокус".

"Обсъдена бе ситуацията около вътрешнополитическата криза в Украйна, като се взима предвид катастрофалната политика на администрацията на Петър Порошенко и неотдавнашната смяна на държавното ръководство в Киев. Бяха изразени общи мнения, че„ пакетът от мерки “от Минск от 2015 няма алтернатива като основа за мирното уреждане (на конфликта в Украйна)”, се казва в съобщението.

Порошенко на съд за държавна измяна

"Президентът на Русия още веднъж напомни за приоритета на влизането в сила на закона за специалния статут на отделните региони в Донецка и Луганска области, давайки му постоянен характер, провеждане на амнистия, намаляване на силите и средства в предварително договорени области на линията на съприкосновение между страните, както и стъпки за установяване на пряк диалог на Киев с Донецк и Луганск ”, добави пресслужбата на Кремъл.

Путин е изразил изненада от отказа на редица страни да обсъдят в Съвета за сигурност на ООН закона, приет в Украйна "За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен език". „Вниманието на събеседниците беше обърнато и към дискриминационния закон, приет от Върховната Рада“ за осигуряване функционирането на украинския език като държавен език. Беше изразено недоумение за отказа на няколко страни да обсъдят този документ в Съвета за сигурност на ООН, противоречащ на Конституцията на Украйна, Минските споразумения и международните задължения на Киев за езиковите малцинства", се казва в съобщение на Кремъл.

ЕС удължава с още една година санкциите срещу Дамаск

Страните са обсъдили и ситуацията в Сирия. „Проведена бе задълбочена размяна на мнения по сирийските въпроси, включително в светлината на многобройните нарушения от страна на радикалните въоръжени групи на прекратяването на военните действия в Идлиб. Президентът на Русия информира колегите си за мерките, които се предприемат съвместно с Турция за стабилизиране на ситуацията в Северозападна Сирия, за защита на цивилното население и за неутрализиране на терористичната заплаха ”, съобщава Кремъл. 

"Особено внимание беше обърнато на перспективите за създаване и започване на работата на конституционен комитет, включително като се вземат предвид споразуменията, постигнати на срещата на високо равнище между Русия и Турция и ФРГ, проведена в Истанбул през октомври 2018 г. въз основа на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, в съответствие с принципите за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на Сирия, ”добави пресслужбата.

Лидерите на трите страни са се изказали в подкрепа на разрешаването на ситуацията, в която делегацията на Русия бе лишена от ключови правомощия в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). „Лидерите на трите страни се изказаха в подкрепа на решаването на ситуацията в Съвета на Европа (СЕ), която възникна в резултат на неподходящото лишаване на руската делегация от ключови правомощия в Парламентарната асамблея. Като се вземат предвид резултатите от срещата на Комитета на министрите на Съвета на Европа в Хелзинки на 17 май и поемането на председателството от страна на Франция на този комитет, се запазва принципна линия за възстановяване на пълните права на руската делегация към ПАСЕ", казва пресслужбата на Кремъл.

Страните са потвърдили отново ангажимента си за по-нататъшно търговско и икономическо сътрудничество с Иран и са отбелязали важността на запазването на ядрено споразумение с тази страна. "По време на обсъждането на ситуацията около съвместния план за действие за иранската ядрена програма беше отбелязано значението на запазване на това споразумение, което е ключов фактор за поддържане на международната стабилност и сигурност. Русия, Франция и Германия са ангажирани с по-нататъшно взаимноизгодно сътрудничество с Иран в търговската и икономическата сфера", съобщава Кремъл.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.