Прокуратурата очаква информация от Министерството на финансите, от ЦИК и от Сметната палата

Главният прокурор разпореди проверка на парите, които партиите са получили като държавна субсидия. Причината е информация, изнесена от екипа на „Шоуто на Слави”, според която централите са получили с над 6 милиона лева повече, отколкото имат право по закон.

Сметката показва, че са им платени по 13 лева и 23 стотинки на глас вместо по 11 лева. Оказа се обаче, че нарушението на закона е законно.

Финансовият министър Владислав Горанов определи по-високата субсидия като несъвършенство в законодателството. Именно Горанов е министърът, който отговаря за изплащането на парите. Разминаването между 11 лева и 13 идвало от това, че в субсидията се изчисляват всички гласове на всички избиратели, участващи във вота - тоест, дори тези, които маркират квадратчето "не подкрепям никого", оказва се, подкрепят финансово политическите партии.

Манолова: Гласовете „Не подкрепям никого“ да не отиват за финансиране на партиите

Според Закона за държавния бюджет, за 2018 г. годишният размер на държавната субсидия за един действителен партиен глас е 11 лв. По сметките са изплатени по над 13 лева на глас. Обяснението на финансовото ведомство:

 „Тук има едно несъвършенство на законодателството. Законът така е разписан, че определя общата сума на база на всички партии и коалиции участвали в изборите, а впоследствие правоимащите да получават такава субсидия, са само тези, които имат избрани народни представители”, заяви Горанов.

Тоест, пари се дават и за така наречения протестен вот. За да не се случва това, Горанов е категоричен, че са нужни законодателни промени. Не така обаче смята омбудсманът Мая Манолова. Законът бил ясно разписан.

Няма да забраняват алкохола на изборите в София заради баловете

„Очевидно става дума за нарушение на закона. Партиите са получавали субсидия за гласове, подадени за независими кандидати, а също така и за протестно гласуващите граждани в квадратчето „Не подкрепям никого””, каза тя.  

Според Манолова още през 2016 г. е направено уточнение в парламента, че протестният вот няма да бъде разпределян като подадени гласове към партиите. Днес обаче сметката показва, че предоставената държавна субсидия за 2018 г. е с 6 млн. и половина повече, отколкото по закон. Политическите партии за пореден път заговориха за промени. Някои били готови да се откажат дори от субсидията си.

 „Считаме, че субсидията трябва да бъде 0 лв.”, каза Веселин Марешки, лидер на „Воля”.

„Вече два пъти внасяме предложение за намаляване на субсидията”, заяви от своя страна Валери Симеонов. 

„Дали има нарушение, или – не, надяваме се прокуратурата да каже”, заяви зам. -председателят на БСП Кирил Добрев.

Припомняме ви, че миналата година без дебат по темата депутатите прегласуваха партийната си субсидия да остане 11 лв. и за 2019 г.

Какво ще покаже проверката на прокуратурата се очаква да стане ясно до дни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.