Този кабинет ще ръководи страната до предсрочните парламентарни избор

Преходното правителство на Австрия се закле. Това стана пред президента на страната  Александер Ван дер Белен. Този кабинет ще ръководи страната до предсрочните парламентарни избори, предаде БГНЕС.

Във вторник Ван дер Белен прие оставката на всички министри от Австрийската партия на свободата (АПС), с изключение на министъра на външните работи Карин Кнайсел. Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че президентът на страната му е наредил да запълни свободните министерски постове с експерти.

Австрийската прокуратура: Няма да има разследване във връзка с видеото от Ибиса

Президентът официално уволни министри от АПС и след това назначи нови политици на правителствени постове.

Постът на подалия оставка Хайнц-Кристиан Щрахе като вицеканцлер ще бъде зает от финансовия министър Хартвиг Льогер, а министър на спорта (който пост също заемаше Щрахе) ще бъде зает от Юлиана Боньер-Щраус, която оглавява Министерството на жените, семейството и младежта.

За нов ръководител на австрийското вътрешно министерство е назначен бившият председател на австрийския Върховен съд Екарт Ратц и министерството на отбраната вече ще се ръководи вместо от Марио Кунасек от Йохан Луиф. Постът на министъра на транспорта, иновациите и технологиите бе поет от ръководителя на управлението на въздушното движение Austro Control Валери Хакъл, а Валтер Пелтнер, досегашен шеф на управление в министерството на труда, социалните въпроси, здравеопазването и защитата на потребителите оглави ведомството.

До тези правителствени рокади се стигна след станалия известен видеозапис на вицеканцлера Щрахе, обсъждащ възможността за закупуване на медийни активи за влияние на изборите с „рускиня“, която според самия Щрахе е латвийски гражданин. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.