Тържествената церемония се състоя за 24-та поредна година

За 24 пъти бяха връчени отличията за принос към българската култура и изкуство „Златно перо“. В навечерието на Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май, 24-ма творци получиха изящната брошка във формата на писец, която се изработва от 24-каратово злато, предаде БГНЕС.

Тържествената церемония се състоя на „Ларгото“ (пл. "Независимост") в центъра на столицата.

Сред носителите за 2019 година са емблематичният певец Васил Найденов, писателката Здравка Евтимова, актьора Владимир Пенев, феноменалната пианистка Пламена Мангова, изтъкнатият композитор Стефан Димитров, джазменът Ангел Заберски, диригентът Юли Дамянов и други изявени творци. Едно от отличията се присъжда на амбициозния екип на Софийската филхармония, по повод 90-годишнината на оркестъра.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Програмата на церемонията включваше изпълнения на някои от артистите – носители на почетния знак, а началото на церемонията дадоха звънките гласове на децата от вокална група „Сладки пуканки“ с Химна на Кирил и Методий.

Съорганизатор на форума е Министерството на културата. 

Да не изчезва българската култура в днешния меркантилен свят пожела Стефан Димитров, след като кметът Йорданка Фандъкова му връчи наградата. И добави, че човек трябва да се вглежда в себе си и в това, което е създал народът му.

Специално за БГНЕС, популярният Васил Найденов благодари за признанието и заяви, че въпреки превратностите на времето, българската музика е оцеляла. „Приятно е човек да получава награда, но е важно и кой те награждава. Когато те награждават сериозни музиканти, това е въпрос на чест“, каза той и с тъга отбеляза, че държавата е оставила изпълнители като него без пенсии, забравяйки, че както преди, така и сега те пълнят зали. Найденов обяви, че преди седмица е завършил песента „На случайна гара“, която е създадена за филма на проф. Иван Ничев „Можеш ли да убиваш“.

„Не съм я дал още по радиата, защото не съм убеден, че ще я завъртят. В България музикалните редактори не желаят да пускат балади и бавни неща. Едните били съвременни, а другите демоде. Защо тогава английските певици могат да пеят балади, а българските - не. Това е причината да не произвеждам нищо ново. Надвих си на масрафа и мога да оцелея достатъчно добре. Доказвам го през вечер, че залите, в които работя са пълни. Много е неприятно човек да се чувства в собствената си държава чужденец“, каза бележитият ни певец, който започва кариерата си като барабанист.

Актьорът Владо Пенев каза, че е горд от факта, че е удостоен и с тази награда. Попитан какви са вкусовете на зрителите, той отговори, че не се ръководи от това какво ги вълнува тях.

„Всяко нещо, което е проява на изкуство и творчество трябва да вълнува преди всичко създателите си. Всичко, което е направено, защото е модерно, актуално и ще има рейнтинг, ми се струва нестойностно. Всяко нещо, което вълнува истински създателите си, е стойностно, и това би трябвало да вълнува хората“, заяви Пенев и добави, че в последните години прави само това, което много харесва и иска.

„Творците нямат отношение към това дали обществото има подходящата ценностна система, която да оцени това. Това са отговорности на семейството, училището, самообразованието и потреблението на някакъв вид изкуство, което се явява вторично и идва по-нататък. Като резултат изкуството се среща със своята публика на нивото, на което може, а ние като създатели на изкуството трябва да я възвисяваме, а не да обслужваме обществените вкусове.

Сред наградените беше и легендарната българска примабалерина и балетен педагог Красимира Колдамова.

„С голямо удоволствие получавам тази награда. Аз съм класическа балерина и класическата музика е много важна за мен“, каза тя и изрази задоволство от развитието на балетното ни изкуство.

Тя добави, че и днес продължава да създава нови кадри, което гарантира бляскавото бъдеще на балета.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.